Scripnic Elena, medic pediatru: Despre Imunitatea copilului tău

Sistemul imun ne apără organismul de infecţii şi invadatori, astfel încât acesta atacă organismele şi substanţele care ne invadează corpul şi determină apariţia bolilor.

Unii copii se îmbolnăvesc foarte des, în timp ce alţii nu sunt atinşi de răceli, gripe sau alte afecţiuni, care în primii ani de viaţă pot da complicaţii copilașului.
Orice părinte își dorește să aibă un copil sănătos. Perioada copilăriei este deosebit de frumoasă, însă părintele este neliniștit în această perioadă cu privire la afecțiunile pe care le poate dobândi copilul său.

Elena Scripnic
Elena Scripnic
Medic pediatru

Contactul copilului cu alți copii atrage răceli frecvente prin factorii favorizanți impliciți. Este bine-cunoscut un “scenariu” care dă dureri de cap tuturor părinților: copilul merge la grădiniță și se întoarce acasă cu nasul înfundat, tuse, febră și dureri în gât; stă câteva zile acasă, dar, de îndată ce revine în colectivitate, revin aceleași simptome și se reia același scenariu. De fapt, imunitatea copiilor este una dintre principalele preocupări ale părinților încă de la nașterea acestora.

Trecerea de la o temperatură la alta și umiditatea favorizează infecțiile respiratorii.

De incidența afecțiunilor respiratorii nu este vinovată atât temperatura scăzută, cât și faptul că organismul petrece mult timp în spații închise, neaerisite.
Astfel, răspândirea microbilor este favorizată prin contactul mai strâns dintre persoane. De asemenea, în anotimpul rece alimentația, variațiile termice și umiditatea au influență asupra statusului de apărare al organismului, care încearcă să lupte cu diverse bacterii și virusuri până la un anumit moment, când capacitatea de apărare este depășită și apare boala.

Sistemul imunitar al copiilor nu este complet maturizat. Cu privire la afecțiunile respiratorii la copii, trebuie de luat în considerație și contactul dintre aceștia – ei nu știu să se protejeze de factorii externi (de ex. strănutul altui copil). La acestea se adaugă tabieturile alimentare cu refuzul multor copii de a mânca legume și fructe, fapt ce favorizează apariția carenței de vitamine, și implicit, apariția răcelilor repetate.

Dieta este o componentă importantă în creșterea și dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. În acest sens, o categorie de alimente benefice sunt cele ca: lactatele, sparanghelul, usturoiul și anghinarea, care contribuie la creșterea capacității naturale de autoapărare a organismului copiilor.

Lupta împotriva virusurilor, bacteriilor sau a altor tipuri de germeni cauzatori de boli nu se sfârșește niciodată.

Indiferent că este iarna, vara, primăvara sau toamna, sistemul imunitar al copilului are nevoie tot timpul de aliați nutriționali puternici, pregătiți să facă față cu succes agresorilor care atentează la sănătatea lui. Destul de des, copilul pune mâna pe diverse obiecte, pe jos, iar unele virusuri pot rezista perioade îndelungate pe aceste obiecte.

Practicarea unui sport de echipă, care se desfășoară în aer liber, astfel încât copilul să ia contact cu razele soarelui și să inspire aer curat, este benefică copilului pentru creșterea imunității acestuia, deoarece activitatea fizică stimulează circulația sanguină, și implicit celulele sistemului imunitar. Urmare a acestui fapt, copilul va avea poftă de mâncare și va dormi bine. Somnul suficient este o altă componentă esențială pentru întărirea sistemului imunitar al copilului.

Din dorința de a-și proteja copilul, părinții greșesc uneori, în sensul că igienizează excesiv cam toate obiecte/zonele cu care poate lua contact copilul, ignorând că sistemul imunitar al celor mici trebuie să lupte și să își creeze proprii anticorpi la milioane de microbi cu care copilul intră în contact.

Atitudinea părinților trebuie să fie relaxată în ceea ce privește dorința firească a copilului de a explora lumea din jurul său, cu tot ce cuprinde aceasta, astfel încât atunci când copilul merge în colectivitate, acesta să aibă un organism puternic.
Nu în ultimul rând, un mediu familial plin de liniște, dragoste, înțelegere, contribuie la sănătatea copilului.

Sistemul imunitar al copilului se maturizează în jurul vârstei de 11-12 ani.

Până la această vârstă, amigdalele și timusul („glanda copilăriei”, care involuează după 14 ani) reprezintă adevărate școli pentru imunitate. Aceste organe limfoide „instruiesc” alte componente ale sistemului imunitar cu memorie, adică când organismul întâlnește un agent patogen (virus, bacterie), acesta luptă împotriva lui și în urma acestei „confruntări” își dezvoltă anticorpi.

Anumite categorii de anticorpi rămân în organism toată viața, iar la următoarea „confruntare” cu un agent patogen sistemul imunitar îl recunoaște, își amintește totul despre el și îl învinge cu ușurință. De aceea, se spune că răcelile din copilărie ajută la formarea imunității, ele perfecționează sistemul imunitar, astfel încât la vârsta adultă ajungem să răcim o dată sau de două ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajută să facem doar o singură dată bolile copilăriei (varicela, rujeola, oreion, rubeola).

Pentru a administra corect și eficient un tratament medicamentos pentru imunitate, este nevoie să vă adresați la medicul pediatru sau imunolog. Nu toate preparatele medicamentoase sunt eficiente pentru toți copiii, este nevoie de a analiza starea copilului în complex, și numai după aceasta să administrăm un tratament.

Copii sănătoși – părinți fericiți!