Scripnic Elena, medic pediatru: febra la copii

Vizualizari: 1524

Febra la copii este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă părinții. Febra este reacţia normală a organismului la diferite situații. Mai frecventă fiind infecția, fie că este virală sau bacteriană: infecții respiratorii, gastroenterocolite, infecții O.R.L. sau de tract urinar.

Cea mai corectă măsurătoare a temperaturii corpului este cea intrarectală și se consideră că un sugar are febră când aceasta depășește 38 de grade.

Temperaturile normale ale corpului:

  • Temperatura rectală: 36,6°C – 38°C;
  • Temperatura orală: 35,5°C – 37,5°C;
  • Temperatura axilară (la subbraț): 34,7°C – 37,3°C;
  • Temperatura la nivelul urechii: 35,8°C – 38°C.
Elena Scripnic, medic pediatru
Elena Scripnic
Medic pediatru

Deci, copilul dumneavoastră va avea febră, dacă temperatura corpului va fi mai mare decât valorile prezentate mai sus.

Există păreri pro și contra în ceea ce privește tratarea febrei. Ultimele studii în domeniu au evidențiat, că febra joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor, însă trebuie să ținem cont și de disconfortul pe care îl provoacă copilului complicatiile acesteia.

Febra demonstrează, că organismul copilului luptă cu boala, mai exact că sistemul imunitar funcționează. E importantă consultaţia medicului pediatru, pentru a preîntâmpina situatiile neprevăzute.

De cele mai multe ori, copilul care face febră poate fi îngrijit la domiciliu.

 

Este recomandat să vă adresați medicului pediatru în cazurile:

  • are mai puțin de 3 luni, chiar dacă prezintă o stare generală bună;
  • are peste 3 luni, dar prezintă și alte simptome sau refuză alimentația;
  • are temperatură peste 39 de grade sau prezintă convulsii febrile;
  • febra durează mai mult de 2-3 zile;

febra e însoțită de înrăutățirea stării generale de sănătate, plâns neobișnuit, diaree, vomă, gât înțepenit, iritații pe piele, respirație îngreunată, buzele se învinețesc, copilul nu poate înghiți mâncarea etc.

Cea mai eficace metodă de a scădea febra este administrarea medicamentelor – paracetamol sau ibuprofen, care vor reduce disconfortul copilului. Aspirina nu este recomandată din cauza riscului mare de apariție a sindromului Reye. Dozele de paracetamol și ibuprofen trebuie calculate în funcție de greutatea copilului și pot fi administrate la fiecare 4 – 6 ore.

De asemenea, părinții trebuie să încurajeze copilul să consume lichide (apă, lapte, ceai ) în cantități mai mari decât de obicei, deoarece riscul deshidratării este crescut în perioadele cu febră.

Antibioticele vor fi administrate doar la indicația medicului specialist, care în urma consultului va stabili dacă e vorba despre o infecție bacteriană și dacă este necesitatea acestora.

Vom fi sănătoși – fiind informați!