Sergiu Burlea: gonartroza (artroza genunchiului) – cauze și simptome

novamed

Odată cu înaintarea în vârstă, articulațiile se uzează. Acest lucru duce la dificultăți ale mersului, urcatul şi coborâtul scărilor, iar de fiecare dată când încercăm să facem o flexie a genunchiului, apare o durere sâcâietoare.

Ce este gonartroza?

Gonartroza este rezultatul unui dezechilibru funcțional între rezistența structurilor articulare și tensiunile exercitate asupra lor.

Gonartroza este o afecțiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluție progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariția durerii și limitarea mobilității.

Gonartroza, o problemă gravă de sănătate, afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani, cu un debut intre 40-70. Incidența este de 20% la bărbați și 42% la femei. Gonartroza netratată poate produce dezaxări ale membrelor inferioare și chiar invaliditate.

Cauzele apariției gonartrozei

Burlea Sergiu - medic ortoped traumatolog
Sergiu Burlea
ortoped-traumatolog

Factorii principali ce duc la apariția gonartrozei sunt vârsta înaintată și anumite boli inflamatorii, care pot fi cauzate de:

• Factorii genetici – apare la persoanele în a căror familie există predispoziție la articulații slăbite;
• Vȃrsta şi sexul – riscul de a dezvolta gonartroza creşte proporţional cu vârsta şi, deşi este mai frecventă la femei, gonartroza debutează la bărbaţi datorită suprasolicitării articulaţiilor;
• Traumatisme nevindecate – o fractură la nivelul genunchiului afectează cartilajul articular şi creşte riscul de apariţie al gonartrozei;
• Obezitate – datorită surplusului de greutate, genunchiul este supus unui “stres” mai mare, iar cartilajul articular se va degrada mai rapid.

Simptomele gonartrozei

În cazul gonartrozei durerea de genunchi este principalul simptom al bolii. Ea poate iradia la nivelul coapsei, dar şi la nivelul gambei.
Alte simptome ce pot anunţa apariţia gonartrozei:

• Şchiopătatul – apare datorită rigidităţii şi durerii ca mijloc de protecţie a genunchiului;
• Trosnetul – atunci când e solicitat, genunchiul va trosni, mai ales la mişcările de îndoire şi îndreptare;
• Rigiditatea – netratată, gonartroza duce la umflarea şi rigiditatea genunchiului, scăzându-i mobilitatea.

 

***Departamentul Ortopedie şi Traumatologie Novamed se ocupă de depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea afecţiunilor congenitale şi dobândite, traumatice şi netraumatice ale aparatului locomotor.

Echipa este constituită din ortopezii-traumatologi: Bețisor Alexandru, Buliga Iurie și Burlea Sergiu.