Sergiu Burlea: gonartroza (artroza genunchiului) – diagnostic și tratamente

Novamed, Sergiu Burlea: gonartroza diagnostic si tratamente

 

Gonartroza este rezultatul unui dezechilibru funcțional între rezistența structurilor articulare și tensiunile exercitate asupra lor.

Diagnosticul gonartrozei

Pentru a diagnostica gonartroza, specialistul traumatolog-ortoped va efectua un examen clinic complet, evaluând mobilitatea genunchiului şi axarea membrului inferior.

Pentru confirmarea diagnosticului, va fi solicitată efectuarea unei radiografii a genunchiului, pentru a vedea dacă există modificări ale articulației sau dacă există malformații congenitale. Testele de laborator nu pot identifica prezența gonartrozei, dar pot fi utilizate pentru a exclude alte probleme, cum ar fi infecția sau guta, care pot provoca de asemenea dureri de genunchi.

Collins distinge 4 stadii de evoluție: I ,II, III, IV, în care sunt caracteristice schimbările degenerative ale cartilajului, capsulei și sinoviei, apariției osteofitelor în stadiile avansate.

Evoluția gonartrozei

Burlea Sergiu - medic ortoped traumatolog
Sergiu Burlea
ortoped-traumatolog

În faza incipientă a gonartrozei apare uzarea şi subțierea cartilajului articular şi, implicit, durerea. Este perioada favorabilă pentru a interveni medical asupra acestei boli. Odată cu avansarea ei oasele încep să se macine şi pierd contactul direct unul cu celălalt în timpul mişcării genunchiului.

În fazele avansate ale bolii cartilajul articular nu mai protejează oasele articulaţiei. Cartilajul articular este atât de uzat încât nu mai acoperă şi nu mai protejează capetele osoase ale articulaţiei.

El dispare, oasele sunt măcinate, iar genunchiul îşi pierde alinierea fiziologică, creînd condiţii pentru dezvoltarea osteofitelor, care deteorează structura articulaţiei şi fac în cele din urmă că ele să-şi piardă alinierea fiziologică caracteristică (Valgus si Varus), iar articulaţia se deformează.

La această etapă se determină invaliditatea, iar persoana foloseşte dispozitive pentru mers. Doar tratamentul chirurgical poate elimina durerea şi corecta deformarea piciorului.

Investigaţiile radioimagistice şi de laborator

În vederea confirmării diagnosticului sau în cazul în care gonartroza este într-un stadiu avansat, medicul traumatolog-ortoped poate recurge la examinarea genunchiului cu ajutorul computerului tomograf sau a rezonanţei magnetice (RMN). Acestea vor oferi o imagine completă a structurii articulaţiei afectate şi astfel medicul poate recomanda tratamentul gonartrozei chirurgical sau nechirurgical.

Tratamentul gonartrozei

Gonartroza nu se vindecă de la sine. De aceea este important ca pacientul să se prezinte la medicul ortoped odată cu apariţia primului simptom – durerea. Tratamentul aplicat în primele faze de dezvoltare ale bolii sporeşte şansele ca articulaţia să-şi păstreze integritatea şi funcţionalitatea pentru ani de zile. Trebuie să ştim, că patologia va progresa, însă tratamentul, început în primele stadii ale maladiei, vor îndepărta în timp apariția invalidării.

Tratamentul nechirurgical

• Kinetoterapia – un specialist poate ajuta pacientul la alegerea unui program de exerciţii de stretching şi de tonifiere a musculaturii coapsei. Complexul de exerciţii scade uzura cartilajului articular şi contribuie la o mai bună mobilitate şi stabilitate a genunchiului;

• Scăderea în greutate – pentru fiecare kg adăugat, genunchiul resimte 3 kg de presiune în plus. Crescând greutatea corpului cu 5 kg, presiunea pe genunchi creşte cu 15 kg, astfel sporesc şi şansele de a dezvolta gonartroza. Pentru persoanele supraponderale sau obeze pierderea în greutate va reduce semnificativ presiunea exercitată la nivelul genunchilor, astfel simptomele se vor atenua, iar progresia bolii va fi mai lentă;

• Schimbarea activităţilor – exerciţiile fizice bine alese sunt benefice pentru ameliorarea gonartrozei, pe când unele tipuri de activităţi şi exerciţii pot agrava boala. Sporturile de impact şi alergarea trebuie evitate. Spre exemplu, alergarea (jogging) poate fi înlocuită cu înotul sau ciclismul, acestea fiind activităţi, care solicită mai puţin implicarea genunchiul. Inactivitatea este dăunătoare şi poate duce şi la alte probleme de sănătate;

• Medicamentele – pentru tratarea gonartrozei se pot folosi: antiinflamatoare nesteroidiene şi antialgicele (ibuprofen, naproxen sau inhibitori de COX-2) – pentru a reduce inflamaţia de la nivelul genunchiului, glucozamina şi sulfatul de condroitină sau infiltraţii intraarticulare cu acid hialuronic sau PRP (plasma îmbogăţită cu trombocite);

• Folosirea ortezelor şi a dispozitivelor ajutătoare la mers – folosirea unui baston sau purtarea unor orteze speciale la mers asigură un plus de stabilitate şi protejează cartilajul articular defect.

Tratamentul chirurgical

Atunci când gonartroza nu răspunde la tratamentul nechirurgical sau se prezintă într-un stadiu avansat, se recomandă intervenţia chirurgicală. În funcţie de stadiul bolii şi de leziunile existente la nivelul cartilajului articular, aceasta poate fi de mai multe feluri: Osteotomiile de reaxare, Artroscopiile, Sinovectomie.

Artroplastia totală de genunchi – este intervenţia chirurgicală sigură şi eficientă pentru eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi care facilitează reluarea activităţilor obişnuite.

Artroplastia de genunchi – „refacerea suprafeţei” – este înlocuită doar suprafaţa oaselor. Artroplastia totală de genunchi implică urmatoarele etape de bază:

• Pregătirea osului – suprafeţele deteriorate ale cartilajului articular de la capătul femurului şi tibiei sunt îndepărtate, împreună cu o mică parte din osul de dedesubt;

• Aplicarea implantului (de metal) – cartilajul şi osul îndepărtate sunt înlocuite cu elemente de metal, care recreează suprafaţa articulaţiei. Aceste elemente metalice de cele mai multe ori concresc în os;

• Inserarea unui distanţier – un distanţier de polietilenă (plastic) este fixat între componentele metalice pentru a asigura o suprafaţă lină de alunecare.

 

***Departamentul Ortopedie şi Traumatologie Novamed se ocupă de depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea afecţiunilor congenitale şi dobândite, traumatice şi netraumatice ale aparatului locomotor.

Echipa este constituită din ortopezii-traumatologi: Bețisor Alexandru, Buliga Iurie și Burlea Sergiu.