Stela Eftodiev, medic alergolog: Cum ne protejăm de alergiile sezoniere?

840
Stela Eftodiev
Stela Eftodiev
medic alergolog,
specialist în diagnosticul de laborator

Polen, fungi, alergenii casnici,…

Deși la prima vedere sunt substanțe   inofensive, organismul nostru poate reacționa diferit  la alergenii enumerați mai sus.

De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii.

Cum să ne protejăm de alergiile sezoniere și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

Ce înseamnă, de fapt, alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene).
În ultimii ani crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere datorita poluării mediului ambiant.

Ce tipuri de alergii sezoniere se întâlnesc?

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele:

  • aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin);
  • iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz);
  • și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin).

Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum, Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera.

Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult?

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita  alergica, care se manifesta prin strănut frecvent, rinoree, obstrucție nazala, prurit nazal, ocular, lacrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.Stela Eftodiev, medic alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?

Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua ‚’’In Vivo’’ ( teste de provocare pe bolnav) și ’’In Vitro’’.

Testele ’’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent sunt de baza, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuarii testului pe perioada administrarii preparatelor antihistaminice.

Care este tratamentul pentru alergiile?

Există metode specifice și nespecifice de tratament. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializata. Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare. Concentrația maxima de polen este dimineața, este binevenit sa evitam plimbările în aer liber in orele matinale și aerisirii încăperii în această parte a zilei.

Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarele de aer, care capteaza polenul din incaperi, utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare (decongestionante), corticosteroizi intranazal.

La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță? Este important consultul la medic specialist alergolog, pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie.

Info Line: 078903999