Tripac Irina, medic ginecolog, doctor în medicină: cum să previi cancerul de col uterin

novamed

În prezent, cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer аl organelor genitale feminine. Tumoarea malignă este descoperită peste tot și devine ”mai tânără” în fiecare an.
Dacă anterior cancerul de colul uterin se înregistra de medici în special la femei mature, cu vârste cuprinse între 40-50 de ani, statisticile actuale indică o creștere a incidenței în rândul femeilor tinere (20-30 ani). Cu toate acestea, cancerul de col uterin poate fi vindecat, dacă este prevenit și tratat în timp util.

Principalele cauze de apariție

Studiile epidemiologice efectuate special au arătat că principalii factori ai apariției bolii sunt cel mai adesea: debutul precoce al activității sexuale și schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, ceea ce poate duce la infecția tractului genital cu Virusul HPV.

Tripac Irina, medic ginecolog, doctor în medicină
Tripac Irina
medic ginecolog,
doctor în medicină

Pentru prima dată, rolul etiologic al Virusului HPV în dezvoltarea cancerului de col uterin a început în 1974, iar în 1966, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat oficial că virușii din categoriile 16 și 18 sunt cancerigeni.

Adițional, în cazul unei vieți sexuale timpurii, nașterea și avortul în intervalul de la 14 până la 16 ani, țesuturile colului uterin sunt mai susceptibile la factori cancerigeni. Conform literaturii de specialitate, frecvența de vârf a infecției cu papilomavirus este observată la femeile în vârstă de 21-25 ani.

Din momentul infectării până la debutul unei tumori, trece o perioadă lungă de timp (până la 10 ani), în timpul căreia este posibilă apariția bolilor legate de cancer, provocate de HPV: displazie și papilomul colului uterin.

Adesea, intensitatea progresiei cancerului de col uterin depinde de numeroși factori care însoțesc virusul. Acestea sunt: ​​slăbirea imunității, diverse boli venerice ale colului uterin și fumatul. Oamenii de știință au demonstrat că în timpul fumatului, produsele din tutun care formeaza cancer pot duce indirect la dezvoltarea tumorilor maligne, inclusiv la nivelul colului uterin.

Cu toate acestea, este marcată incidența crescută a cancerului de col uterin și a femeilor neinfectate HPV. În acest caz, apariția bolii este strâns legată de utilizarea pe termen lung a medicamentelor contraceptive (mai mult de 10 ani) și de prezența bolilor inflamatorii. Medicii spun că o schimbare prelungită în fondul hormonal prin contraceptive orale combinate provoacă un risc crescut de apariție a bolii.

În plus, trebuie să ne amintim rolul semnificativ în dezvoltarea cancerului de procesele inflamatorii pe termen lung care modifică proprietățile celulelor și măresc rata de diviziune a acestora, care împreună contribuie la formarea patologiei cancerului.

Ce este screening-ul pentru cancerul de col uterin?

Acesta este un test, al cărui scop este de a detecta nu cancerul, ci modificări ale membranei mucoase a colului uterin, numite modificări precanceroase sau în limbajul medical – CIN (neoplazia intraepitelială cervicală), care NU este o boală malignă.
Această examinare este numită frotiu citologic din colul uterin, luat în timpul unui examen ginecologic.

Experiența multor țări (de exemplu, Marea Britanie, Finlanda) arată că, procedând la această analiză în mod regulat, pentru toate femeile, au făcut posibilă constatarea, în timp util, a modificărilor CIN în celule și vindecarea acestora, astfel, în mod semnificativ (până la 75%), pentru a reduce incidența cancerului de col uterin.

CIN poate apărea la orice femeie, în diferite perioade de viață. Pentru a asigura screening-ul periodic al tuturor femeilor din Moldova, există un program de screening pentru cancerul de col uterin. Acest program implică citologia colului uterin și cervical în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 25-62 de ani, cu o investigare la fiecare 3 ani.

Dacă descifrarea rezultatelor testului Papanicolau a arătat prezența celulelor anormale, pacientului îi este atribuită colposcopia. Acest studiu ajută la detectarea modificărilor precanceroase și maligne cu ajutorul biopsiei – luând o bucată de țesut pentru analiza microscopică. În cazul detectarării în timp util și urmarea unui tratament pentru maladia precanceroasă, pacienta este salvată.

Cancerul de col uterin este o maladie, apariția și dezvoltarea căreia este ușor de prevenit – fiecare femeie ar trebui să știe despre aceasta.

Novamed săptămâna de prevenție a cancerului uterin

În săptămâna de prevenție a cancerului uterin, specialiștii ginecologi Novamed „bat” alarma și te îndeamnă să-ți verifici starea de sănătate.

Astfel, în perioada 29 ianuarie3 februarie (inclusiv), la Novamed poți beneficia de reduceri de 50% la consultația medicului ginecolog și 10% la testul Papanicolau. Reducerea de 50% la consultația specialistului ginecolog se aplică doar în cazul efectuării procedurii de Colposcopie.

Pentru detalii suplimentare și programări, vă rugăm să apelați ‎022 000 700 (24/24).