Victor Țurcan: «Rezecția și vaporizarea bipolară cu plasmă a prostatei – cel mai bun tratament pentru adenomul de prostată» 

Novamed: Rezecția și vaporizarea bipolară cu plasmă a prostateiProstata este glanda anexă a aparatului genital masculin ce îndeplinește funcții vitale în organism şi este frecvent afectată de diferite patologii, dintre care cel mai des – adenomul de prostată.

Vaporizarea bipolară cu plasmă a prostatei reprezintă o opţiune de tratament chirurgical inovatoare, care elimină adenomul de prostată şi tumorile vezicale în condiţii de siguranţă, uşor şi cu randament ridicat. Endoscopul este introdus pe căile naturale, fără nicio tăietură. Recuperarea post-operatorie este deosebit de rapidă (una-două zile), iar riscul de sângerare este de asemenea mult mai mic faţă de celelalte metode endoscopice şi incomparabil faţă de metodele clasice.

Care sunt simptomele ce semnalează adenomul de prostată?

 • Țurcan Victor, medic urolog Novamed
  Victor Țurcan
  Urolog-chirurg

  Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare;

 • Nicturia – urinarea frecventă în timpul nopţii;
 • Polakiurie – micțiuni urinare frecvente;
 • Disuria – micțiuni cu dificultate;
 • Stare de somnolenţă cauzată de nocturie;
 • Jetul urinar este slab şi întrerupt.

Evoluţia simptomelor diferă de la un pacient la altul şi de multe ori poate alterna între perioade cu manifestări intense şi perioade de ameliorare sau dispariţie temporară a simptomelor.

Ce metode de tratament sunt recomandate pentru adenomul de prostată?

Evoluţia adenomului de prostată trece prin trei stadii: de la adenom de prostată microscopic, la adenom de prostată macroscopic, până la manifestarea clinică a acestei boli. În funcţie de fiecare fază, simptomele şi tratamentul diferă. Astfel, în primele două stadii, de cele mai multe ori se poate recomanda doar tratament medicamentos şi de supraveghere, cu rolul de a ameliora simptomatologia acestei afecţiuni. În cazul evoluţiei maladiei, este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Una dintre cele mai eficiente metode atât de diagnosticare, dar şi de eliminare a ţesutului adenomului de prostată o reprezintă rezecția și vaporizarea bipolară cu plasmă a prostatei în mediul salin – TURis.

Intervenția respectivă este realizată în cadrul Spitalului Polivalent Novamed de către o echipă competentă în urologie, de talie internațională, în frunte cu Dr. Victor Țurcan, medic urolog-chirurg cu o experiență vastă, format ca specialist în chirurgia urologică în Franța.

Dr. Victor Țurcan, invitat de Spitalul Polivalent Novamed, s-a alăturat echipei spitalului în anul 2017. Specialistul vine în Moldova cu cele mai noi tehnici în domeniul urologiei, operând conform standardelor internaționale. Medicul urolog a importat din clinicile de referință în domeniul urologiei din Franța un stil de lucru riguros și bazat pe date sigure și standardizate.