Lîsîi Dan, medic neurochirurg, despre Terapia regenerativă a spatelui

NovaMedDurerile de spate sunt multifactoriale. Mecanismele care contribuie la apariția lor variază de la solicitarea fizică îndelungată, sportul intensiv, obișnuințele nocive, la sedentarismul la birou, obezitatea și nu în ultimul rând alimentarea incorectă.

Dacă inițial problemele de spate erau strâns legate de un grup de populație specific, acum fenomenele degenerative sunt depistate și la cei tineri, iar traumele repetitive la cei mai în vârstă.

Durerile de spate acute sunt în mod clasic tratate cu antiinflamatorii și miorelaxante, după care urmează infiltrații cu hormonii steroidieni, și dacă eșec, atunci se recurge la chirurgie.

În privința durerilor cronice, care durează de ani și pentru care factorii de mai sus se multiplică, tratament-miracol nu există.

În ultimul timp, un tratament regenerativ, care se bazează pe administrarea Plasmei Bogate în Trombocite și care se obține din sângele propriu al pacientului este tot mai des indicat cu rezultate promițătoare. Multe studii arată efectul favorabil în dureri cronice, în special în artroze, stări după intervenții chirurgicale, sindromul Facet, și altele.

Sunt relatate și în mass-media infiltrații cu PRP, cu efect miraculos și cu revenirea în forță a lui Tiger Woods și Rafael Nadal, după o perioadă de recuperare relativ rapidă.

Infiltrațiile cu PRP sunt indicate în diverse probleme degenerative – hernii sau prolabări discale, artroze cu stenoză foraminală sau a recesului vertebral, sindromul Facet în articulațiile hipertrofiate.

Baza tratamentului o constituie factorii multipli de creștere care se conțin în trombocite (peste 10 factori cunoscuți), cu efect puternic antiinflamator care depășește de câteva ori pe cel al hormonilor utilizați în mod curent.

Efectul de regenerare este și el foarte pronunțat, urmând pe cel antiinflamator.

În mod curent, se prelevează sânge de la pacient, care apoi, prin tehnici de centrifugare în flacon special, se izolează cantitatea de PRP necesară.

Se efectuează de obicei 2-3 infiltrații în zonele afectate, în special epidural sau transforaminal, în contact cu discul, articulațiile, rădăcinile nervoase.

Pacientul este mobilizat imediat după procedură, după care urmează o reabilitare activă, sub monitorizarea unui kinetoterapeut. Din literatură, se semnalează faptul că aceste infiltrații sunt asociate cu complicații extrem de reduse sau practic absența lor.