Zgarieturile de pisică

Cînd apare o starea bolnăvicioasă în urma unei zgîrîieturi, muşcături sau după un contact apropiat cu pisicile e vorba de o boală infecţioasă. Specialiștii numesc această infecţie limfocita benignă. Boala se manifestă printro intoxicaţie generală a organismului de un nivel nu prea ridicat şi prin mărirea nodulilor limfatici, care se află în apropierea locului infectat. Uneori se mai observă şi tulburări ale sistemului nervos.

Cauzele apariției maladiei

Agentul provocator al bolii este bartonella. Ea constituie o parte indispensabilă a microflorei salivei animalelor din familia felidae şi din această cauză pisicile sunt sursele şi purtătoarele maladiei în cauză. Omul se poate infecta de la saliva,zgîrîietura sau muşcătura unei pisici. În grupa de risc intră copiii şi tineretul. Oamenii de o vîrstă înaintată reacionează mai rar.

Perioada favorabilă pentru dezvoltarea bolii în cauză este vara şi toamna. Sunt cunoscute şi cazuri, cînd boala a afectat toţi membrii familiei pe rînd, cu toate că omul nici într-un caz nu poate fi transmiţătorul maladiei date.

Simptomele

Perioada pasivă, de regulă, durează de la două zile pînă la o lună. Locul unde a fost zgîrîietura sau muşcătura se înroșește și se umflă puțin. Atunci cînd se apasă – se simte durere. Peste două-trei zile se formează un abces nu prea mare, care conţine un lichid de o culoare întunecată. Vezicula se sparge şi se formează o rană micuţă sau o scoarţă. Are loc inflamarea nodulilor limfatici ,care se află prin apropierea rănii în cauză. Bolnavul simte o slăbire generală a organismului, dureri de cap şi foarte brusc se ridică temperatura. Aceste simptome durează circa o săptămînă, apoi survine însănătoşirea. În cazuri rare febra poate persista pe parcursul mai multor luni. Nodulii limfatici inflamaţi se disipează, uneori se supurează şi se deschid de sinestătător sau prin intervenţie chirurgicală.

Diagnosticarea

Boala este diagnosticată foarte uşor datorită simptomelor mai sus enumerate sau prin existenţa situaţiei epideomologice. Diagnoza este confirmată după ce s-a examinat frotiul cutanat, care denotă existenţa bacilei Bartonella.

Tratamentul

Pentru tratarea bolii în cauză se foloseşte Ghentamicina. Alte antibiotice pentru maladia în cauză sunt neeficiente. Nodul limfatic inflamat este deschis prin intervenţie chirurgicală cu scopul de a diminua durerile şi de a grăbi procesul de însănătoşire. Această boală poate fi uşor evitatată în cazul în care prelucrăm rana la timp, pentru ca ea să nu se infecteze.