Diabetul zaharat

Diabetul zaharat e o stare, în care se dereglează schimbul de carbohidrați, iar pe fundal se încalcă schimbul de proteine, grăsimi, apă și săruri minerale, asociate cu un deficit absolut sau relativ de insulină.

„Diabet” în limba greacă înseamnă „expirare”, iar „diabet zaharat”–„pierzând zahăr”. Boala constă în pierderea zahărului, care este eliminat din organism împreună cu urina.

Cauzele diabetului

Cauza de dezvoltare a bolii este încălcarea schimbului de glucide în organism: pancreasul nu produce suficientă insulină, fie hormonul nu e de calitatea necesară.

Cauzele disfuncțiilor de pancreas sunt neclare, dar oamenii de știință sugerează, că are o etiologia virală. Unii specialiști consideră, că boala poartă un caracter ereditar.

Diabetul nu e contagios, boala nu trece de la o persoană bolnavă la cea sănătoasă. De multe ori se întâmplă, că boala e de natură simptomatică, adică semnalizează diverse stări patologice, de exemplu, încălcări în activitatea glandelor endocrine (pancreatice, suprarenale sau hipofizare). Diabetul zaharat simptomatic se poate manifesta ca fenomen secundar, după administrarea unor medicamente. Această stare patologică trece, în cazul, în care este exclusă pricina sau factorii, care o provoacă.

Tipurile de diabet zaharat

Specialiștii atestă adevăratul diabet zaharat de două tipuri:

  • primul — dependent de insulină; anterior, el a fost numit tineresc; el infectează persoanele de până la treizeci de ani; această stare bolnăvicioasă reprezintă până la cincisprezece la sută din numărul total al pacienților;
  • al doilea — independent de insulină (diabetul adulților).

Boală, mai ales de primul tip, necesită o permanentă introducere a dozei de insulină pe parcursul întregii vieți.

Diabetul zaharat de primul tip: cauzele de dezvoltare a bolii

Oamenii de știință consideră drept cauză principală de dezvoltare a acestui tip de diabet zaharat, atacarea de către virușii beta-celule a insulițelor Langerhans ale glandei pancreatice.

La mulți bolnavi maladia este provocată anume de bolile virale: hepatita virală, rubeola, oreionul sau parotidita. Dar virușii afectează celulele beta numai în cazul, în care o persoană are o predispoziție genetică la boli sau anomalii în funcționarea sistemului imunitar.

Medicina modernă, prin metode de determinare în sânge a unor proteine-antigen, permite de a stabili, dacă această persoană are predispoziție la boală.

Diabetul zaharat de al doilea tip: obezitatea și boala merg într-un pas
De acest tip de boală suferă aproximativ 85 % din toți pacienții. În cele mai multe cazuri, aceste persoane au un exces de greutate sau de obezitate de diferite grade. Acest lucru înseamnă, că boala și obezitatea merg mână în mână. La pacienții cu acest tip de diabet, pancreasul produce suficientă insulină, dar celulele și țesuturile organismului nu percep semnalul specific.

Diabetul zaharat: simptome

Semnele stării patologice se manifestă, în primul rând, prin accelerarea formării de urină. Se merge la toaletă foarte des, avînd o cantitate mare de urină. Această stare se numește poliurie. În acest caz apare o permanentă sete — polidipsia.

Împreună cu urina se pierde și glucoza și atunci se acutizează senzația de foame. Persoana consumă multe alimente și se îngrașă. Principalul semn al diabetului zaharat – un nivel crescut de zahăr în sânge. Omul devine somnoros, repede obosește, simte mâncărime în zona perineala, scade vederea.

Este perturbată circulația sângelui în membrele inferioare și superioare, rău se vindecă rănile, pe corp apar ulcere trofice, este inhibată activitatea vitală a întregului organism. Picioarele în diabetul zaharat se acoperă cu răni. Acesta este rezultatul permeabilității vaselor periferice și deteriorarea terminațiilor nervoase.

Alimentația în diabetul zaharat

Alimentația trebuie să fie rațională. Vitaminele, excluderea produselor, care conțin carbohidrați ușor asimilați (zahăr, pâine albă de grâu și produse de patiserie, bomboane și dulciuri, fructe și pomușoare cu conținut ridicat de glucoză) – o condiție de bază pentru dieta in diabetul zaharat.

Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul este desemnat de un endocrinolog, în funcție de tipul de stări patologice și a tabloului clinic.
Diabetul zaharat, cum cred endocrinologii, nu este o boală, ci un mod de viață. Dacă în mod constant se respectă dieta, recomandările specialiștilor și se monitorizează nivelul de zahăr din sânge, atunci se poate trăi o viață lungă.

Tabelul diabetului zaharat arată, că nivelul de zahăr în sânge odată cu vârsta crește. E necesar ca bolnavul să respecte doza zilnică de glucide . În așa caz nu va crește nivelul de zahăr din sânge ce va permite de a duce o viață plină de satisfacții.