Bacteriemia

Bacteriemia se caracterizează prin existenţa diferitor bacterii în sângele uman.

Cauzele maladiei

Omul practic nu poate fi protejat de diferite bacterii. Bacteriile sunt pretutindeni şi pătrund în organismul uman mai ales atunci cînd o persoană e infectată de boli infecţioase. Bacteriemia poate începe chiar atunci când o persoană îşi înţeapă fălcile deoarece în momentul dat bacilii pătrund în sânge.

Focarul bacteriilor este intestinul, însă un ficat sănătos stă la strajă şi le distruge şi nu permite infectarea organismului. Cantitatea acestor microbi în sânge depinde de mai mulţi factori: virulenţa bacteriei, starea sistemului imunitar al omului ş.a. Dacă nu se va lua un tratament atunci începe să se dezvolte forma septică a infecţiei şi atunci va fi mult mai greu să se facă faţă bacteriilor în cauză.

Simptome

Un organism sănătos face faţă foarte uşor unei cantităţi nu prea mare de bacterii şi în cazul dat de regulă nu se observă careva simptome. În cazul în care începe sepsisul şi se dezvoltă bacteriemia, simptomele apar îndată: se ridică temperatura, se simte o stare generală de rău, apar greţurile, nu sunt excluse diareea şi voma.

Tratamentul trebuie de început imediat ca să nu să se dea posibilitatea ca infecţia să se răspândească prin tot corpul şi să formeze metastaze (părţile secundare ale infecţiei), care pot fi cauza unor aşa maladii grave ca: meningita, pericardita, osteomielita ş.a. Masele purulente pot apărea pe tot corpul.

Diagnosticare

La o persoană infectată se măreşte foarte rapid temperatura corpului. Majorarea numărului de leucocite în sânge ne indică faptul că sepsisul este în proces de dezvoltare. Pentru depistarea bacteriilor care au constituit cauza maladiei se face însemînţarea sîngelui, urinei, a mucoasei din plămâni şi a maselor purulente din răni. Totuşi depistarea bacteriilor este un lucru foarte dificil mai ales atunci când bolnavul recent a mai luat şi antibiotice.

Tratament

Bacteriemia în perioada postchirurgicală nu necesită tratament. Dacă cauza bolii a fost introducerea cateterului în tractul urinar atunci e destul doar de înlăturat cateterul şi simptomele foarte repede vor dispărea de la sine. În zona de risc nimeresc persoanele cu o imunitate slabă şi care suferă de bolile supapelor cardiace ş.a. Pentru profilactică categoriei date de pacienţi li se indică o cură de antibiotice.