Disbacterioza vaginului

Disbacterioza vaginului se caracterizează prin tulburările în microflora vaginului.Această maladie mai este numită şi disbacterioză vaginală. Cu această maladie sunt cunoscute foarte multe reprezentante ale genului femenin şi măcar o dată în viaţă ele au suferit de boala în cauză.

Particularităţile maladiei

Semnele disbacteriozei pot trece de la sine fără un tratament anume. Însă dacă starea nu se îmbunătăţeşte atunci este recomandabil de adresat la un specialist deoarece starea dată poate duce la consecinţe foarte neplăcute.

Cauzele apariţiei

Dacă această maladie se manifestă la o femeie însărcinată atunci fără un tratament anume boala în cauză poate duce la o naştere prematură. La fel din cauza disbacteriozei se ridică riscul ca să apară diferite procese inflamatorii după aşa proceduri ca:

  • Gisterosalpinografia;
  • Avortul;
  • Introducerea spiralei intrauterine.

Maladia în cauză poate fi provocată de următoarele cauze:

  • Perturbările ale fonului hormonal;
  • Situaţiile de stres;
  • Fumatul;
  • Tratarea cu antibiotice.

Vaginoza bacterială poate fi diagnosticată la femeile care suferă şi de disbacterioza intestinală. Boala poate începe în urma spălăturilor care expulzează bacteriile utile şi provoacă deyvoltarea microflorei patogene.

Cel mai des bacterioza vaginală apare la femeile care au o viaţă sexuală activă. Scimbul des de parteneri poate contribui la disfuncţia florei vaginului.

La fel boala în cauză mai poate apărea din cauza utilizării lumânărilor contraceptive sau a cremelor care conţin 9-nonoxinol, la fel şi a prezervativelor suprafaţa cărora este prelucrată cu substanţa dată.

Simptome

La o femeie sănătoasă în vagin persistă în unul şi acelaşi timp aproape 40 de tipuri de diferite bacterii. Cele mai folositoare sunt aşa microorganisme ca lactobacilii, care şi formează la rândul său mai mult de 95 de % din flora vaginală.

Lactobacilii produc acidul lactic care dau posibilitatea de a menţine nivelul de Ph în vagin cu indicele de 3,8-4,5. Mediul conţinutului acid nu permite dezvoltarea bacteriilor de gen patogen. La fel aceste microorganisme produc peroxidul de hidrogen care omoară bacilii dăunători.

Atunci când este vorba de bacterioza vaginală, cantitatea de lactobacili se micşorează uneori ei chiar şi pot dispărea şi în vagin încep să persiste microorganisme de tip anaerob şi gardinerela. Anume gardinerela este acea bacterie patogenă care persistă şi în un organism sănătos numai că în cantităţi foarte mici.

Disbacterioza vaginului la femei poate decurge fără anume simptome, dar totuşi la 50 de % din toate cazurile apar eliminări abundente de o culoare surie-pală cu un miros specific de peşte stricat. Aşa eliminări se agravează înainte de ciclul menstrual sau îndată după un act sexual. Femeia forte des simte mâncărimi în vagin.