Distrofia alimentară

Distrofia alimentară – o boala care rezulta din malnutriția prelungită, ceea ce duce la epuizarea totală a corpului, tulburări cardiovasculare, a activităţíi mentale, deteriorarea celulelor și spațiilor intercelulare ale țesuturilor și organelor cu tulburarea funcțiilor lor.

Motivele

Cauzele bolii sunt lipsa de nutrimenți. Motiv e alimentarea neraţională sau foamea, precum și absorbția inadecvată a nutrimenților. Aceasta se poate datora tulburărilor exogene și endogene (îngustarea esofagului din cauza unei tumori sau cicatrici postoperatorii).

Boala se poate dezvolta ca urmare a unor produse alimentare insuficiente sau non-caloric, mai ales din cauza lipsei de proteine ​​animale și aminoacizi, acizi grași și vitamine care dizolvă grăsimile.

Dacă boala progresează se dezvoltă hipoproteinemia, există o perturbare a multor organe, o tulburare a sistemului endocrin. Modificările distrofice în pereții tractului gastrointestinal dereglează funcția lui, agravând starea generală a pacientului.

Simptomele

Gradele de distrofie alimentară:

  1. Pacientul are un apetit crescut din cauza nutriției necorespunzătoare, este însetat, organismul necesită o cantitate mare de sare. Starea generală este satisfăcătoare.
  2. Pacientul pierde mult în greutate, simte  o oboseala constantă, capacitate de muncă e redusă, temperatura corpului e scăzută, pe picioare apar umflături, creștere pofta de mâncare. Pacientul este însetat, în multe organe se dezvoltă schimbări ireversibile, există o perturbare a psihicului.
  3. La această etapă se dezvoltă cașexia (cel mai înalt nivel de epuizare a organismului), dispare complet stratul de grăsime sub piele, se produce  atrofia musculară, survine o extenuare totală, apatie, tulburări mintale și a sistemului cardiovascular, insuficiență hepatică, anemie, crampe, constipație dureroasă, deseori escare. Temperatura corpului scade la treizeci de grade. Se poate dezvolta o comă de foame.

Diagnosticarea

Diagnosticul se bazează pe manifestarea simptomelor de mai sus pe fundalul unei înfometări prelungite. Este necesar de stabilit cauza epuizării organismului: e foame sau boală.

Tratamentul

Pacientul are nevoie de odihnă fizică și mentală completă, precum și de o alimentație rațională. În fiecare zi în dieta pacientului trebuie să introduceți mai multe calorii, vitamine și oligoelemente.

În paralel sunt introduse plasme, proteine hidrolizate, vitamine. Dacă sistemul cardiovascular este afectat se administrează medicamente cardiace, caz de edem – se iau diuretice. Regimul trebuie extins treptat, este binevenită gimnastica terapeutică.

Dacă pacientul se află într-o comă de foame, se injectează intravenos o doză de glucoză de 50% (50 ml) la fiecare două ore. Crampele se lichidează prin administrarea intravenoasă de clorură de calciu. După ieşirea din comă, pacientul trebuie să primească un ceai fierbinte dulce și să fie hrănit în porții mici la fiecare două ore.

Dacă distrofia alimentară este cauzată de o tumoare sau cicatrice, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a le elimina.