Alveococcosis

Alveococcosis – originea bolii e antihelmitică, care se caracterizează printr-o formă severă, în consecinţă ficatul este afectat de tumori, de multe ori cu metastaze penetrante la plămâni, creier și alte organe.

Cauzele

Agenții bolii sunt microorganismele din grupul Alveococcus multilokularis. Cestodesle se dezvoltă în gazdele intermediare și finale. Omul este obiect intermediar, în organismul căruia larvele helminților se formează ca conglomerat de masă gelatinoasă densă, cu o alveolă și cârlige.

Studiile au arătat, că larva din corpul uman crește cinci – zece ani, iar uneori şi mai mult, atingând mărimea unei nuci.

Anume omul este punctul final în dezvoltarea ciclului biologic al helminților, pe când alte gazde intermediare (rozătoarele din specii diferite) sunt exact intermediarii în lanțul de la gazdele finale: vulpi, câini, lupi și alte specii de animale de pradă.

Simptomatologia

Alveococoza poate fi asimptomatică pentru o perioadă de timp. În stadiile incipiente pot fi observate dureri și greutăți dureroase în hipocondrul drept. Simptomele acestei boli pot fi:

  • formarea unei suprafețe hepatice neuniforme, în procesul palpaţiei uneori se simt condensări parazitare nodale cu o formă densă;
  • ca urmare a unui test de sânge, este determinat eozinofilia, creşte nivelul ESR, indicele testului timol etc.

La o etapă mai înaintată se poate dezvolta icter, procese inflamatorii în ficat și colangită de tip purulent. Cea mai periculoasă este complicația formării metastazelor în plămâni, care dezvoltă cancerul nu numai la plămâni, ci și în alte organe interne.

Diagnosticarea

Diagnosticul se efectuează în moduri diferite:

  • examinarea cu raze X;
  • ecografia și scanarea hepatică;
  • test serologic cu utilizarea antigenilor specifici.

Tratamentul

În cele mai multe cazuri, se prescrie Vermox și intervenție chirurgicală obligatorie.