Alveolita

Alveolita este un proces inflamator, care afectează maxilarul. Apare pe fundalul extracției traumatice a dinților. Soclul este deteriorat și din jurul lui este zdrobită.

Dacă dintele a fost îndepărtat fără complicații și gaura nu a fost infectată, se vindecă nedureros și după aproximativ o săptămână se acoperă cu epiteliu.

Cauzele

Boala se poate manifesta ca urmare a unei încălcări a regimului după o intervenție chirurgicală. După îndepărtarea dintelui, nu clătiți gura, în cazul dat trombul format în gaură poate fi spălat și infecția pătrunde uşor. Cauza alveolitei poate fi, de asemenea, pătrunderea în rană a resturilor alimentare, precum şi igiena orala insuficienta.

Specialiștii identifică următoarele cauze ale stării de boală:

  • pătrunderea in rană a depunerilor dentare in timpul intervenţiei chirurgicale;
  • salubrizarea necorespunzătoare după extracția dinților (nu se colectează toate fragmentele osoase, chistul sau granulomul nu este îndepărtat complet);
  • nu sunt respectate normele sanitare;
  • traumatismul (dificil) în timpul extracției dinților (de exemplu, atunci când coroana se desprinde și fragmentele rădăcinii sau osului rămân).

Patogeneza

După ce dintele este scos, rana este plină cu sânge. De obicei, sângerarea se oprește în 5-7 minute după intervenția chirurgicală: sângele se coagulaează, în gaură se formează cheaguri, care împedică pătrunderea infecțiilor și leziunilor mecanice. Dacă un tromb din careva cauze este distrus, locul din gingie se inflamează.

Simptomele

Peste 2-3 zile după intervenția chirurgicală apar dureri severe în locul soclului, temperatura corpului crește, bolnavul începe să tremure. Durerea în cele din urmă crește și se răspândește, persistă un miros de putrefacţie din gură. Se inflamează nodurile limfatici regionali. Simptomele mai persistă 2 săptămâni, uneori tratamentul durează până la 20 de zile.
Gingiile din jurul plăgii se inflamează şi se umflă, se observă hiperemia. În gaură nu se formează nici un tromb, ea e acoperită cu o pieliţă gri, din ea mistuie o substanţă purulentă.

Tratamentul

Este indicată o intervenţie chirurgicală: locul de unde a fost extras dintele e curățat și drenat, fiind tratat cu o soluție de peroxid de hidrogen și enzime proteolitice. În majoritatea cazurilor, această procedură este repetată.

Pacientuil i se prescriu:

  • analgină;
  • amidopirină.

Sunt indicate procedurile fizio-terapeutice.

În cazul apariției durerii și a disconfortului în zona găurii, înainte de a consulta un specialist, pacientul trebuie să-și clătească gura la fiecare jumătate de oră cu:

  • soluție de 3% de peroxid de hidrogen;
  • soluție de sodă de băut (jumătate de linguriță pentru 200 ml de apă).

În plus, pentru a ameliora durerea, se iau analgezice.

Complicațiile

Starea de durere se complică de osteomielită. În acest caz, procesul de recuperare și reabilitare este extins.

Din cauza durerii persoana pentru câteva zile isi pierde capacitatea de a lucra, dar după ce e supus tratamentului, starea lui începe sa se imbunătătească.

Profilaxia

Prevenirea unei stări dureroase este extracția dintelui bolnav și respec tarea regulilor de îngrijire orală după intervenția chirurgicală.