Ambliopia

Este o boală asociată cu dezvoltarea depreciată a sistemului vizual, manifestată prin scăderea acuităţii vizuale. În popor i se zice ” ochi leneș”.

Cauzele bolii

Boala afectează cel mai adesea copiii, iar cauzele sunt obstructive, de exemplu, lipsa accesului luminii la nivelul retinei la cataractă, leucemie etc. Lungimea inegală a ochilor (anizometropia), de asemenea, e una dintre cauzele ambliopiei: se întâmplă adesea că un ochi suferă de miopie, iar cellalt – de clarviziune.

Poate exista o combinație de astigmatism la un ochi, iar al doilea – nu are abateri.

Ambilopia la copii este un defect ireparabil, deoarece apar schimbări în zonele cortexului cerebral responsabile pentru vedere. Acest lucru se întâmplă în două cazuri:

– dacă în creierul copilului informația vizuală vine distorsionată;
– dacă fluxul de informații este brusc limitat.

La un copil bolnav neuronii, care sunt responsabili pentru viziune, rămân în dezvoltare. Din această cauză nu e posibilă restabilirea completă a vederii.

Ambliopia la copiii se dezvoltă pe fondul bolilor asociate (strabismul, hipermetropia, astigmatismul, nistagmusul, cataracta, opacifierea corneei).

În toate cazurile menționate mai sus, defectul vizual e că obiectele înconjurătoare sunt percepute de unul, ochiul principal, adică, vederea unui astfel de copil nu este binoculară. Ochiul, care are rol secundar, practic nu participă la procesul vizual și, în cele din urmă, duce la strabism.

La copiii cu patologie refractară, ambliopia se dezvoltă dacă corectarea vederii nu a început la timp. Copilul nu poartă ochelari sau lentile, lui îi convine, doar el nu ştie cum trebuie să fie cu adevărat și e sigur că vede foarte bine.

Tratamentul

Tratamentul depinde în mare măsură de cauza bolii și trebuie redirecţionat spre eliminarea ei.

Succesul depinde şi de depistarea la timp a patologiei: cu cât a fost detectată mai devreme, cu atât probabilitatea rezultatului pozitiv e mai mare. Întreaga dificultate e, că e dificil de corectat „ochiul leneș”.

Dacă timpul e pierdut, eficacitatea tratamentului este redusă mult. Axiomă e, că dacă cauza bolii este congenitală (cataractă unilaterală), atunci ambliopia este curabilă, dacă tratamentul e pornit în primele luni după naștere. Pentru a trata boala în contextul strabismului este nevoie de o perioadă lungă și de diferite exerciții.

Tratamentul ambliopiei disbinoculare

Durata tratamentului e peste jumătate de an, cu „stoparea” constantă a ochiului sănătos. Exercițiile și instruirea constantă a „ochiului leneș” (paze, mozaic, aplicație, broderie) pot impune ochiul bolnav să funcționeze. Dacă nu s-au obținut rezultate pozitive, copilul este trimis la clinică.

Tratamentul ambliopiei obscure

La o vârstă fragedă este efectuată chirurgia – cheratoplastia sau extracția cataractei. Ochiul este dezvoltat cu ajutorul exercițiilor și instruirii constante.

La etapa actuală este recomandat pentru tratamentul ambliopiei aparatul Amblyokor-01, care e utilizat pentru tratamentul tuturor tipurilor de boli, indiferent de severitatea ei și vârsta pacienților.