Debilitatea mintală – se caracterizează prin gândire insuficient dezvoltată, tulburări de judecată manifestată prin înţelegere greoaie, limitată la aspectele concrete ale fenomenelor.
Cauzele apariţiei
Maladia se dezvoltă pe fondul recidivelor de boli astenice de tip somat, atât în forme prelungite cât și cronice. Sistemul locomotor este constant excitat de natură haotică. Astfel de oameni nu intră în contact, vorbirea le este incoerentă și constă din cuvinte rostite separat.
Un simptom caracteristic al acestei boli, care o distinge de alte tulburări, este incoerența – dezintegrarea gândirii.
Reacțiile pacientului sunt labile, ba e plângăreţ, ba zâmbeşte, e indiferent față de lumea înconjurătoare. În timpul nopții pot să apară deliruri, are halucinații.
Dacă debilitatea mintală atinge apogeul, apar simptomele, care se caracterizează prin stupoare, excitaţii etc. Când persoana se recuperează complet, întreaga perioadă a bolii în mintea lui este complet uitată.
Diagnosticarea
În cele mai multe cazuri boala se dezvoltă pe fundalul maladiei de tip somatic, de aceea este important să o deosebim de delir, deoarece este necesar să se efectueze un curs terapeutic de urgență. Debilitatea mintală este o formă complicată a tulburărilor conștiente, care indică o acutizare a stării prognozate și a recuperării ulterioare.
Metodele de tratament
Un rol special în procesul tratamentului îl au medicamente precum:
• Soluție de Aminazină de 2,5% (2-5 ml intramuscular);
• Soluție de Tiosulfat de sodiu de 30% (20 ml intravenos).
În unele cazuri Aminazina poate avea contraindicații. În asemenea situaţii se recomandă administrarea lentă intravenos a soluției de Tiosulfat de sodiu de 30% în combinație cu 5 ml de soluție de Sulfat de magneziu de 25% și subcutanat 1 ml de Pantopon de 2%.
Pentru a ameliora starea excitată bolnavului i se administrează Diazepam 20-30 mg (intravenos or intramuscular) sau 40-50 mg de Elenium (pe cale orală sau intramuscular) și 5-8 mg de Fenazepam pe zi (oral).
Pentru a-i reîntoarce pacientului conștiința, în special pe fondalul tulburărilor sistemului nervos central, e necesar de administrat sistematic prin perfuzie intravenoasă în doze de 6-8 grame Piracetam. Dacă debilitatea mintală e severă, se indică 16-18 grame pe zi (într-o fiolă (5 mg de soluţie de 20%) se conţine 1 gram de Piracetam).