Andropauza nu este o afectiune barbateasca, ci o transformare fiziologica normala, similara menopauzei la femei. Ea se refera la involutia functiei testiculare, la scaderea testosteronului plasmatic, precum si la totalitatea manifestarilor psihologice aparute odata cu ea.
Cu toate acestea, cu privire la menopauza de sex masculin este cunoscut nu atat de mult. Andropauza – este un complex de procese fiziologice, care apare la barbați in varsta de la 40 la 50 de ani. Dar aceste cifre nu sunt exacte, deoarece andropauza poate aparea și la varsta de 70 de ani. Acest lucru este asociat cu o reducere a nivelului de testosteron din organism, ceea ce atrage dupa sine unele modificari legate de varsta. Cel mai adesea e fara durere, dar exista cazuri, cand andropauza decurge extrem de greu.
Cauzele
Exista anumite pricini, care duc la dezvoltarea аndropauzei. La acestea pot fi atribuite:
• Frecventa traumelor. Leziuni frecvente, intervenții chirurgicale in zona pelviana și la testicule sunt capabile de a porni mecanismul de lansare a menopauzei de sex masculin.
• Schimbarile legate de varsta. La 18 – 20 de ani e timpul de varf de producere a spermatozoizilor. Cu cat persoana e mai in varsta, cu atat ei se produc mai puțini, pana la o oprire completa. Are loc scaderea libidoului pe fondul hormonal, funcția genitala lipsește.
• Modificari in unele regiuni ale creierului, responsabile de atracția sexuala. Acest lucru duce la schimbari in aspectul fizic exterior – ginecomastie (creșterea sanilor) și intern – scaderea libidoului.
• Consumul anumitor medicamente. De multe ori acest lucru se intampla, cand se trateaza cancerul prin chimioterapie, tratamentul complex al prostatitei cronice.
Simptomele
Andropauza la barbați: simptomele depind de timpul de debut și felul de dezvoltare. Exista urmatoarele schimbari in organismul barbatilor:
• Schimbari sexuale – scaderea activita?ii sexuale, incapacitatea de fertilizare, tulburari de potența, dificultați in obținerea de placere de la sex (datorita faptului ca capul penisului devine mai puțin sensibil).
• Modificari din partea sistemului nervos central – oboseala, schimbul des al starii de spirit, tulburari de somn și de gandire cognitiva.
• Probleme cardio-vasculare – dezvolta boala coronariana, hipertensiune arteriala, pot face aritmii.
• Modificari din partea sistemului musculo-scheletic – scaderea forței musculare, osteoporoza, dureri de oase.
• Probleme cu schimbul de substanțe, ceea ce duce la obezitate, аnemie, uscaciunea și ofilirea pielii.
Aceste simptome, de regula, mai frecvent, se leaga de varsta, astfel ca barbatii sau se tem sa recunoasca debutul de andropauza sau, pur și simplu, nu știu de existența ei. Dar varsta inaintata și prezenta multor dintre aceste simptome indica existenta menopauzei de sex masculin. E important, ca aceste simptome nu apar simultan sau se manifesta foarte rar.
Diagnosticul
Diagnosticul se pune la varsta de peste 45 de ani, daca exista mai multe simptome. Insași diagnosticul include 3 etape:
• Examinarea pacientului, colectarea de anamneza și de plangeri caracteristice.
• Analiza de sange la nivelul de testosteron.
• Analiza la nivelul de sex al hormonului de legatura.
Suplimentar se efectueaza diagnosticarea bolilor sistemului endocrin, sistemului genito-urinar, care pot duce la o scadere a nivelului de testosteron.
Cu astfel de plangeri e necesar de adresat la urolog, endocrinolog, аndrolog. Uneori si la alti specialiști.
Tratamentul
Spre deosebire de menopauza la femei, tratamentul la barbati este destul de real. El este bine studiat, are specificul sau, dar, de asemenea, rezultatele sunt cele dorite.
Tratamentul menopauzei masculine e de 2 tipuri – medicamentos și nemedicamentos. Cand tratamentul e bine administrat, rezultatul este aproape același.
Tratamentul nemedicamentos – de a reduce greutatea corpului, de a recupera atractia sexuala, de a elimina problemele ce tin de sistemul nervos autonom, sa se restabileasca masa musculara, sa fie lichidate problemele psihologice de sanatate. Acest lucru este realizat cu efectuarea acupuncturii, fitoterapiei, practicarii sportului, terapia prin masaj și cea маnuala, efectuata de un terapeut.
Tratamentul medicamentos consta in terapia de substituție sau cea de stimulare. Terapia de substituție consta in a utiliza exogene de testosteron. Aceasta metoda de tratament in prezent, e cea mai studiat și are mai multe rezultate pozitive. Terapia stimulatoare consta in provocarea producției propriilor testosteroni.
Tratamentul medicamentos implica nu numai administrarea de medicamente. Sunt necesare, de asemenea, exercițiile fizice, masajul, terapia manuala, utilizarea de medicamente pe baza de plante. Aceasta combinație de tratament da rezultate repede, iar eficiența e buna.