Vitiligo

Vitiligo este o boală destul de rară și dificilă în tratamentul asociat cu dispariția pigmentului melanina pe unele porţiuni ale pielii. Boala afectează locuitorii de pe toate continentele, cu toate acestea, ea nu este infecțioasă și nu are o etiologie genetică, deși predispoziția ereditară este posibilă.

Se poate de protejat de boală, dacă nu faci arsuri, traume, intervenții chirurgicale și pielea nu e supusă impactului negativ al razelor ultraviolete.
Primele pete pe piele apar în copilărie sau în adolescență, odată cu debutul de menopauză precoce, iar în unele cazuri, în timpul sarcinii, după avort sau naștere.

Cauzele bolii

Oamenii de ştiinţă consideră stresul principalul motiv pentru apariția petelor, dar, în paralel cu acestea, ele indică unele motive în funcționarea organismului.

Există o varietate de cauze de apariţie a vitiligo:
• tulburări în funcționarea organelor interne și a glandelor endocrine;
• tulburări în funcționarea sistemului imunitar;
• otrăvire cu substanțe toxice;
• boli infecțioase;
• infectarea cu paraziții animalelor (ascaride şi viermi);
• arsuri solare și leziuni;
• tulburări ale sistemului nervos.
Pielea, lipsită de pigment, face din ce în ce mai multe pete, are o înfăţişare ne estetică. Boala devine cronică.

Simptomele

Boala afectează, în egală măsură, și copii, și adulți. Petele albe afectează pielea, mai des se localizează în zonele deschise: în jurul gurii și a ochilor, pe picioare și mâini, pe gât, pe cutele genitale externe.
Uneori, petele vechi se pigmentează, dar apar altele noi. La unii pacienți boala progresează rapid, deși vitiligo nu decolorează toate tegumentele.

Dacă vitiligo au apărut pe cap, părul, de asemenea, își pierde culoarea. Vara petele se înroşesc și pe fondul pielei bronzate, devin tot mai vizibile. Sunt cunoscute cazuri când petele dispar de la sine, fără tratament, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.
Boala, în cazuri rare, se combină cu alte boli de piele, nu mai puțin grave: psoriazisul, eczemele, leziunile focale ale cheliei. De obicei, la asemenea pacienți se depistează dereglări ale funcției hepatice, intestinale sau de stomac.

Vitiligo adesea decurge paralel cu boli ale sistemului nervos, a disfuncției glandei pituitare sau a glandelor sexuale. Lipsa de vitamine, de tirozină și acizilor nucleici, de asemenea, provoacă dezvoltarea bolii. Încălcarea schimbului de fermenţi în organism duce la creșterea nivelului grupului de sulfhidraţi, influenţând activitatea tirozinazei, care contribuie la formarea de melanină.