Cancerul ductului biliar extrahepatic

Cancerul ductului biliar extrahepatic este o afecțiune oncologică rară, diagnosticată de două ori mai rar decât oncologia vezicii biliare. Boala este diagnosticată mai frecvent la bărbații cu vârsta cuprinsă între 70 și 80 de ani.

Cauzele apariţiei

Această boală apare mai adesea ca urmare a unor astfel de maladii:

  • colangita sclerozantă primară
  • colita ulcerativă cronică
  • chist de coledoc.

Pentru cancerul de această formă nu este caracteristică o relație cu formarea de calculi biliari.

Cancerul ductului biliar extrahepatic: clasificare morfologică

În conformitate cu clasificarea clinico-anatomică internațională, se disting etape ale formării maligne:

  • carcinomul formei preinvazive (Tis (0));
  • stadiul în care tumoarea este localizată exclusiv în canale (T1 (IA));
  • stadiul în care se dezvoltă invazia formei tumorale în pereții căilor biliare (T2 (IB));
  • stadiul la care tumora creste in regiunea ficatului, vezicii biliare, pancreasului, vena portă și artera hepatică, are loc o leziune a nodul limfatic (T3 (IIA));
  • stadiul la care sunt afectate vena principală a portalului, colonul și duodenul și alte canale (T4 (III)).

Simptomele

Principalul semn al afectării conductelor biliare este icterul, în 50% din cazuri această condiție apare brusc. La restul 50% dintre pacienți – peste două până la trei luni.

În cele mai multe cazuri in cadrul cancerului de duct biliar extrahepatic includ icterul  (ingălbenirea pielii sau a albului ochiului)  şi durerea.
Acestea precum si alte simptome pot fi cauzate de cancerul ductului biliar extrahepatic sau pot apărea şi in cadrul altor boli.
Un icter, care se dezvoltă pe fondul simptomelor de decompensare hepatică, se observă în procesul de obturare absolută a conductelor principale. În acest caz, funcționarea rezervorului de vezicule în sine încetează.

Cu o stenoză ridicată a formei tumorale, se observă o creștere a mărimii ficatului, iar în cazul stenozei distal, o formă pozitivă a simptomului lui Courvoisier. Dar, în unele cazuri, creșterea dimensiunii vezicii biliare pe fondul dezvoltării unor forme mecanice icter nu sunt întotdeauna un indicator al unui anumit nivel de obstrucție, deoarece vezica biliara nu poate lucra din cauza blocării neoplasmului canalul cistic.

De la 38 la 55% dintre pacienții cu acest diagnostic suferă, de asemenea, de colangită, care se caracterizează prin durere frecventă în zona vezicii biliare. În cancerele canalelor, pierderea bruscă în greutate poate să nu apară întotdeauna, acest semn fiind manifestat brusc în pancreasul malign.

Diagnosticare

Puteți stabili diagnosticul corect prin astfel de metode:

  • diagnosticarea cu ultrasunete;
  • RMN;
  • metoda laparoscopică;
  • tomografia computerizată;
  • cholangiografia, care se realizează prin piele.

În cazurile în care diagnosticul este dificil de stabilit, se efectuează o procedură chirurgicală, în timpul căreia se determină diagnosticul și amploarea leziunii.

Tratament

O metodă radicală de tratare a formării maligne este rezecția pancreatoduodenală.

Perspectivă

În cazul în care tumora creste spre ficat, acest lucru duce la restricţii semnificative cu privire la utilizarea de tratamente radicale. În cazul obturației tumorale, metoda optimă de tratament este chirurgia paliativă, care vizează eliminarea icterului. Această operație este deosebit de dificilă dacă există o stenoză ridicată și este necesar să se ia măsuri pentru a elimina bilele din canale.