Chistul conjunctival

Chistul conjunctival se caracterizează prin faptul că pe conjunctivă se formează o joncțiune transparentă de țesut care acoperă suprafața ochiului din exterior. Conjunctiva produce o substanță lichidă lacrimală, care face posibilă umezirea suprafeței ochilor.

Chistul conjunctival: cauze

Chistul conjunctival al pleoapei se poate forma ca urmare a unor astfel demanifestări:
• Conjunctivitită;
• Felurite procese inflamatorii suportate sau infecții în sistemul ocular;
• sclerete;
• traume.
Uneori chistul poate apărea și fără anume cauze.

Tipuri

Există următoarele tipuri de chisturi:
• chistul de retenție al conjunctivului;
• chistul conjunctiv bulbar;
• chistul conjunctival la nou-născuți etc.

Diagnosticare

Diagnosticul nu este dificil deoarece chistul este clar vizibil în timpul examinării vizuale. Chistul este un tubercul mic pe membrana oculară, nu are un efect incomod asupra funcționării sistemului vizual.
În unele cazuri chistul este vizualizat pentru o perioadă scurtă de timp după trezire (uneori pe parcursul a câteva ore) apoi dispare fără urme și apare din nou a doua zi.

Chistul conjunctival: tratament

Alegerea metodei de tratare a acestei boli depinde de localizarea chistului, locație și dimensiune.Dacă o astfel de neoplasmă a apărut după o boală infecțioasă atunci se necesită utilizarea agenților antiinflamatori. În toate celelalte cazuri se recomandă înlăturarea chistului conjunctiv.

Chisturile mici sunt excizate prin intermediul laserului.În procesul intervenției cu laser e important ca să se înlăture totalmente pereții chistului deoarece în alt az apare pericolul recurenței bolii în același loc.

Intervenția chirurgicală se realizează într-o instituție medicală sub anestezie de tip local sub formă de picurături. Recuperarea după intervenție este rapidă deoarece după asemenea intervenție practic nu apare nici o complicație.

Uneori astfel de chisturi pot dispărea de la sine și anume din această cauză medicii adesea recomandă ca chistul să nu fie înlăturat, ci de așteptat și de urmărit o perioadă oarecare starea ochiului. Poate apărea probabilitatea ca chistul să dispară de la sine și atunci în mod automat va dispărea necesitatea de a realiza o intervenție chirurgicală.