Deformări ale cutiei toracice

Deformarea cutiei toracice este de două tipuri:

1. Deformarea dobândită apare pe fundalul dezvoltării unor astfel de boli cum ar fi:
• tuberculoza;
• traumatisme ale cutiei toracice;
• rahitismul;
• bolile pulmonare.

2. Deformarea înnăscută poate avea următoarele forme:
• plată;
• în formă de pâlnie;
• în formă de chilă.

Majoritatea cazurilor a maladiei date se caracterizează prin dezvoltarea deformării date sub formă de pâlnie care se manifestă prin indentarea. Osului din piept în coloana vertebrală. Deformarea sub formă de pâlnie din punct de vedere vizual este văzută ca o adâncire a părții superioare a peretelui abdominal și a părții inferioare a sternului.
Părțile laterale ale acestei depresiuni constau din cartilagii nervoase care sunt situate sub un unghi drept. Astfel pieptul este extins, iar îndoirea secțiunii toracice este сonsiderabil observată din punct de vedere vizual.

Cauzele apariției

Cauzele apariției deformării cutiei toracice sub formă de pâlnie o constituie dezvoltarea patologică a cartilagiului osos și a diafragmei.Această deformare nu este doar un defect cosmetic, ci și o stare căreia ar trebui să-i acordăm o atenție deosebită. Dezvoltarea necorespunzătoare a sternului poate provoca comprimarea și deplasarea organelor interne și drept urmare a acestui fapt pot apărea perturbări în funcționarea acestora. De asemenea în cazul dat e posibilă scăderea indicelui maxim al tensiunii arteriale și mărirea indicelui minim la fel adesea se mărește și tensiunea în venele mari.

La stadiul incipient de dezvoltare a maladiei copilul se simte normal însă cu timpul deformarea începe să se dezvolte mai acut. Aceasta se manifestă prin faptul că apar întârzieri în dezvoltarea fizică, tulburări ale sistemului vegetativ și perturbări în funcționarea plămânilor.

Piscul acestei boli se manifestă la vârsta de trei ani. Deformarea sub formă de pâlnie este clasificată în funcție de mărimea pâlniei și de simetria formării. În dependență de mărimea pâlniei depinde dinamica de schimbare a locului inimii în o măsură mai mare sau mai mică.

Există trei grade de adâncime a pâlniei:
• gradul unu – până la doi centimetri (fără deplasarea inimii);
• gradul doi – până la patru centimetri (inima poate fi deplasată lateral cu trei centimetri);
• gradul trei – mai mult de patru centimetri (inima poate fi deplasată la mai mult de trei centimetri distanță).

În funcție de starea pacientului și de procesul de dezvoltare al maladiei în cauză putem distinge următoarele stadii:
• de compensare;
• de decompensare;
• de subcompensare.

Tratare

Tratarea prin intermediul metodelor conservative a deformării sub formă de pâlnie este posibilă numai atunci când se manifestă primul grad de dezvoltare al acestei boli și ea la rândul său nu va permite dezvoltarea celorlalte stadii. Asemenea tratament constă din:
• gimnastică specială;
• practicarea sportului ca: înotul, canotajul, baschetul.

Ceea ce ține de stadiul doi și trei al maladiei în cauză în cazul dat se prescrie un tratament prin intermediul intervenției chirurgicale. Intervenția în cauză este prescrisă unui copil care cuprinde vârsta de la trei până la paisprezece ani. Înainte de intervenție copilul trebuie neapărat examinat cu scopul ca să se depisteze acele maladii care au provocat procesul de deformare.
Înainte de efectuarea intervenției se necesită realizarea unui tratament prin intermediul metodei conservative.
Chirurgia contemporană ne propune mai mult de douăzeci de modalități de realizare a intervenției respective. Cea mai frecventă intervenție este așa nmita intervenție Lexer care constă din următoarele: se taie sternul de la nervuri de la nivelul țesuturilor cartilaginoase în jurul axei sale și apoi se coase prin așa numita metodă „din afară„. Apoi se realizează rezecția doar a unei părți din articulațiile cartilaginoase ale coastelor urmată de tragerea cutiei toracice.

Deformarea în formă de chilă

Această formă mai este numită și piept de pui. Asemenea formă se caracterizează prin creșterea dimensiunii antero-posterioare a sternului. Toracele iese în față și coastele sunt atașate sub un unghi ascuțit. Din punct de vedere vizual această deformație arată ca un piept de pui sau ca fundul unei bărci răsturnate.

Acest tip de deformare foarte rar este înnăscută mai des ea apare în urma tuberculozei coloanei vertebrale, rahitismului sau a altor boli. La această formă de deformare practic nu au fost diagnosticate tulburări în funcționarea organelor interne.

Tratamentul deformării formei de fisură

În primul rând se necesită tratarea bolii subiacente. Metodele de tratare a acestei patologii includ:
• fizioterapiile;
• exercițiile terapeutice;
• înotul.

În cazul în care starea pacientului se înrăutățește și se manifestă tulburări în funcționarea sistemului cardiovascular se recomandă realizarea unei intervenții chirurgicale de toracoplastie – plastică pe stern.