Fistula rectovaginală

Fistula rectovaginală a vaginului este o fistulă, care se află între lumenul vaginului și rect. Cel mai adesea starea bolnăvicioasă este dobândită, dar se întâmplă de asemenea să fie și înnăscută.

Tipul formării poate fi ușor de depistat prin intermediul formei, în afară de aceasta, tratamentul bolii se realizează prin metode diferite.

Cauzele stării bolnăvicioase

Cauzele bolii sunt diferite:
• nașteri prelungite și dificile;
• deshidratarea organismului;
• goluri și leziuni ale perineului;
• complicații după nașterea patologică (fistula rectovaginală postpartum);
• vătămări ale peretelui rectal în timpul intervenției chirurgicale:
• deschiderea independenta a proctitiilor acute in zona vaginală;
• leziuni ale septului rectovaginal;
• complicații ale bolii Crohn sau devicculoză a colonului (se întâmplă la femeile care au amputat uterul).

Simptomele bolii

Principalul simptom al bolii este eliberarea spontană a scaunului și a gazelor din vagin. Spre deosebire de intestin, vaginul nu are un dispozitiv de blocare sub formă de mușchi, iar resturile acumulate sunt eliminate prin intermediului fistulei rectovaginale în mod constant și în orice cantitate. De multe ori din vagin se secretează mase purulente, pacientul simte durere în perineu, nu poate intra în contact sexual, se dezvoltă disuria.

Diagnosticarea stării de boală

Diagnosticul bolii poate fi realizat prin examinare ginecologică: lungimea vaginului la o femeie în mediu este de 9 cm, investigarea peretelui din spate cu o oglindă nu prezintă nici o dificultate. De asemenea sunt ușor de văzut sastia și eliminările vaginale. De regulă fistula este localizată la același nivel atât în rect, cât și în vagin, astfel încât înălțimea fistulei din rect este evaluată conform examinării ginecologice.
Femeile sunt supuse unei sigmoidoscopii, iar dacă este necesar este rralizată și o colonoscopie și irrigoscopie.

Fistula rectovaginală: tratamentul stării de boală

Intervenția chirurgicală este unica metodă corectă de tratament a fistulei rectovaginale.Traumatismele traumatice acute ale septului rectovaginal se înlătură în primele optsprezece ore de la formarea acestora, ceea ce minimizează riscul dezvoltării proceselor purulente.

Intervenția constă în excizia fistulei recto: în timpul intervenției toate țesuturile deteriorate vor fi disecate, apoi defectul rectal va fi suturat prin intermediul unui fir monofilament și a unui ac atraumatic. Defectele din vagin vor fi suturate cu ajutorul catgutului.
Fistulele deja formate sunt mult mai greu de înlăturat. De către specialiști au fost elaborate mai mult de treizeci de tehnici operaționale și pe care anume să o folosească într-un caz separat decid doar medicii.