Tumorile coloanei vertebrale și măduvei spinării

Tumorile coloanei vertebrale și măduvei spinării – e o boală destul de rară, reprezentând aproximativ 0,5% din toate condițiile canceroase. Aceste tumori sunt maligne și benigne.
Tumorile spatelui, în ciuda faptului că sunt maligne sau benigne, cauzează adesea dizabilități și chiar amenință viața pacientului. Dar medicina modernă a dezvoltat noi metode de tratament, care dau un rezultat bun.

Tumora primară este cea care apare în măduva spinării. Cea secundară este o metastază, care a pătruns de la alte organe sau țesuturi.

Tumorile măduvei spinării: clasificarea

Există mai multe clasificări ale stărilor de boală:

  • în ceea ce privește măduva spinării: tumorile extramedulare ale măduvei spinării și tumorile intramedulare ale măduvei spinării (până la 70% din toate tumorile localizării numite);
  • în raport cu carcasa tare a creierului: epidural și subdural (acestea din urmă reprezintă 80% din tumorile de acest tip);
  • la locul localizării: neoplasmele părților cervicale, toracice, lombare, sacre și rădăcinile cozii de cai;
  • pe histologie.

Tumorile măduvei spinării la copii

Neoplasmele măduvei spinării la copii reprezintă aproximativ 2% din stările de boală ale sistemului nervos. La copii ele sunt observate în cazuri rare și constituie aproximativ 7% din toate neoplasmele. Boala afectează mai frecvent copiii de vârstă școlară. Cauzele dezvoltării tumorilor nu au fost încă elucidate. Dar experții asociază apariția lor cu impactul radiațiilor, chimicalelor și gazelor nocive, modul greșit de viață al părinților și predispoziția genetică.

Simptomele

Durerile de spate sunt semnul principal al unei stări dureroase și este cel mai adesea localizată în partea inferioară a spatelui. Durerea se agravează noaptea, în timpul trezirii și sculării din pat. Ea se răspândește la membrele inferioare și superioare și se declanșează în ciuda tratamentului.
Mialgia se dezvoltă, scade sensibilitatea care dispare în timp. Bolnavului îi este dificil să se miște. Sunt posibile paralizii, disfuncții ale vezicii urinare, intestinelor, dezvoltarea curburii coloanei vertebrale (lordoză, scolioză). Neoplasmele coloanei vertebrale progresează, dar tumorile benigne pot crește pe parcursul anilor și nu se manifestă în nici un fel.

Diagnosticarea

Deoarece tumorile măduvei spinării sunt destul de rare și simptomele sunt similare cu toate bolile coloanei vertebrale, ele sunt diagnosticate accidental. Este foarte importantă identificarea tumorii într-un stadiu incipient, deci dacă aveți probleme cu spatele, trebuie să treceți prin tomografie computerizată, mielografie, imagistică prin rezonanță magnetică. Dacă se constată o tumoare, este indicată o biopsie.

Tratamentul bolii

Majoritatea tumorilor spinale sunt tratate prin metodă chirurgicală: tumora este îndepărtată complet printr-un microscop operațional. Dacă intervenția chirurgicală nu este posibilă din cauza vârstei sau stării pacientului, sunt indicate chimioterapia, radioterapia și tratamentul medicamentos.

Efectele

După o intervenție chirurgicală, pacientul rămâne în spital timp de până la zece zile. Apoi are nevoie de reabilitare. Rezultatul depinde de faptul dacă tumoarea a fost malignă sau benignă. Tumorile primare sunt în majoritatea cazurilor tratate chirurgical. Dacă tumora este secundară, intervenția chirurgicală poate să nu dea rezultate, deoarece boala s-a declanșat deja.