Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” îşi are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârşit) defininând finalul menstruaţiei.
Cauzele
Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni.
Ovarele refuză să răspundă la hormoni produși de glanda pituitara, este o încălcare a ciclului menstrual, scade și apoi dispare posibilitatea de fertilizare, și că rezultatul final conduce la o încetare completă a menstruatiei si menopauza.
Perioada de menopauză
Experții identifică perioadele:
• premenopauza;
• menopauza;
• perimenopauza;
• postmenopauza.
Procesul de îmbătrânire a reproducerii este destul de lung: după treizeci și cinci de ani, cu mult înainte de menopauză, fertilitatea femeii scade – acesta este începutul menopauzei, deși menopauza începe mult mai târziu, după cincisprezece – douăzeci de ani. Probabil debutul precoce al menopauzei și apariția simptomelor precoce ale sindromului de menopauză în cazul unei deficiențe pronunțate de estrogen.
Simptomele afecțiunii
Primele semne ale stării climaterice sunt tulburări de natură vasculară: se manifestă printr-o senzaţie brutală de căldură la nivelul porţiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoţită de transpiraţii abundente şi roşeaţă. Bufeurile se asociază cu o senzaţie de sufocare şi produc o stare marcată de discomfort. Există amețeli și zgomote în urechi.
Aceste semne pot să apară indiferent de ora din zi și să dureze câteva secunde sau minute. Uneori ele apar ca urmare a excitației, a defecțiunilor nervoase sau a suprasolicitării. Semnele de menopauză pot constitui o încălcare a naturii neuropsihice, manifestată prin femeile dezechilibrate, care sunt înspăimântate de abordarea vârstei înaintate, de schimbările de aspect, ca urmare a faptului că o femeie își poate pierde fosta atractivitate.
Semnele caracteristice
În majoritatea cazurilor menopauza este însoțită de tulburări endocrine: funcțiile glandei tiroide, glandele suprarenale, procesele metabolice etc. sunt, în general, perturbate. Funcția glandei tiroide în această perioadă este sporită, metabolismul bazal crește, la unele femei nivelul de iod din sânge este peste normă.
În această perioadă, corpul feminin este încordat și ține de restructurarea sistemelor nervoase și endocrine. Manifestările obişnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie, oboseala, stări depresive, anxietatea, tulburări de memorie şi de concentrarea, scăderea capacităţii de efort, insomnii, labilitate emoţională, modificări ale libidoului.
Substanța corticală a glandelor suprarenale completează și compensează funcțiile glandelor sexuale, astfel încât perioada dată, natura și durata acesteia depind în mare măsură de capacitatea cortexului suprarenale de a îndeplini funcții compensatorii.
Adinamia, tensiune arterială ridicată, întreruperi în activitatea sistemului cardiovascular – dovadă a unei schimbări în funcțiile glandelor suprarenale.
La unele femei, aceste simptome apar în monoterapie, în timp ce în altele, într-un complex, sub forma unui sindrom.
Sindromul menopauzal apare în timpul menstruației, înainte și după menstruație, precum și în timpul menopauzei. Sindromul este foarte pronunțat în perioadele de premenopauză și menopauză.
Complicații
Sângerarea uterină este o complicație severă ale menopauzei, la femei după vârsta de 40 de ani, ele reprezintă aproximativ 60% din toate sângerările în această perioadă de vârstă.
Faptul este că funcția hormonală a apendicelor genitale feminine se oprește treptat. Perturbarea dezvoltării foliculului sau a corpului luteal apare la debutul stării de boală și cauzează sângerări disfuncționale. Procesul de ovulație și formarea corpusului luteal sunt întrerupte, se dezvoltă persistența foliculului – ciclul menstrual devine anovulator. Ca urmare, modificările ciclice ale mucoasei uterine sunt perturbate, stratul endometrial crește.
Hiperplazia chistică glandulară are un curs lung, deoarece absența corpului luteal și a progesteronului determină absența fazei secretoare. Endometrul îngroșat este respins aleator și nesistematic, ducând la sângerări grave.
Caracterul menopauzal apare mai rar decât menstruația normală, uneori în ziua menstruației preconizate sau cu câteva zile mai devreme. Aceste procese patologice pot dura câteva săptămâni sau luni, ceea ce este foarte periculos pentru sănătate și, în cazuri grave, pentru viața unei femei.
Hormonii în menopauză contribuie la eliminarea problemelor apărute și opresc sângerarea. De regulă, chiar și după sângerări prelungite, anemia la femei nu se dezvoltă, acest lucru se întâmplă numai în cazurile în care menopauza apare pe fondul fibromilor uterini.