Extracția dinților (chirurgie)

Extragerea dinților (chirurgie) este o măsură extremă în stomatologie, se realizează numai în cazurile în care este imposibil să fie salvat dintele. Această procedură promovează prevenirea cariilor și a tehnologiilor, care pot salva dintele. Lipsa unui singur dinte duce la tulburări estetice și funcționale grave. De exemplu, îndepărtarea unuia dintre dinții inferiori conduce la faptul că dintele superior, plasat deasupra locului dintelui scos, coboară mai jos. Absența multor dinți duce la deformarea fălcilor, prăbușirea obrajilor. Apar dificultăți la pronunțare și mestecatul alimentelor.

Indicații pentru procedură

Motivele pentru extracția dinților:
1. Infecțiile – principalul motiv pentru care dintele trebuie îndepărtat.
2. Deteriorarea gravă a dinților prin carie, atunci când nu mai pot fi supuși recuperării.
3. Parodontita – dacă tratamentul nu a adus efectul așteptat, acesta este îndepărtat.
4. Îndepărtarea dintelui de înțelepciune se face pentru că, în majoritatea cazurilor, crește strâmb, provoacă disconfort. Plasarea dentară incorectă afectează forma mușcăturii sau influențează formarea corectă a danturii, poate, de asemenea, să determine îndepărtarea acestuia.
5. Leziuni la nivelul maxilarului, după care sunt dinți rupți sau dinții sunt atât de slăbiți încât nu e posibil să fie salvați.

Metodele de extracție a dinților

Stomatologia se dezvoltă în permanență. Astăzi în loc de proteze, se utilizează deja implanturi, dar metodele de extragere a dinților au rămas tradiționale. Extragerea dinților se poate face în două moduri: simple și chirurgicale:

1. Metoda simplă e folosita dacă coroana este suficient de puternica și chirurgul o poate extrage cu cleștele special. Această metodă este folosita la parodontită, deoarece dintele este păstrat in acest caz, numai țesutul din jurul acestuia este distrus.
2. Metoda chirurgicală – specialistul nu poate scoate dintele dintr-o coroană, deoarece este distrus. Chirurgul dezvelește gingia pentru a asigura accesul la rădăcina dintelui. Experții numesc această metodă dificilă sau atipică, după efectuarea procedurii, fragmentele dentare sunt îndepărtate folosind ultrasunete, iar antibioticele sunt prescrise pacientului pentru a reduce riscul dezvoltării procesului inflamator.
Anestezia

În vremurile vechi, oamenii foloseau diferite mijloace pentru a atenua durerea în timpul extracției dinților. De exemplu, aztecii credeau că durerea ar putea fi redusă cu extract din rădăcină de mandragoră, în Egiptul antic, durerea era atenuată cu ajutorul grăsimii crocodilului sacru, care locuiește în Nil. În secolul al XIX-lea durerea era ușurată cu ajutorul eterului, puțin mai târziu – cu oxid de azot, cloroform.

Deși anestezia eterică a fost folosită pentru prima dată în stomatologie la 19 decembrie 1846, chiar și în prima jumătate a secolului al XX-lea, dinții erau „îndepărtați” fără anestezie, deși la vremea respectivă Novocaine era deja sintetizată. Astăzi procedura dată este efectuată fără durere datorită anestezicelor moderne din ultima generație. Îndepărtarea dinților sub anestezie generală este o procedură simplă și nu trebuie să vă fie teamă.

Există 2 metode de anestezie:

1. Aplicarea (externă, non-injectabilă) – anestezie superficială cu preparate tisulare în jurul dintelui. Anestezicul lubrifiază zona dorită, care își pierde sensibilitatea. Această metodă este utilizată la îndepărtarea dinților de lapte la copii sau înainte de a utiliza anestezia prin injecție pentru al izola pe pacient de senzații neplăcute.

2. Anestezia prin injecție poate fi de patru tipuri: conducere, infiltrare, intraligamentară și intraosos. Conductorul vă permite să îndepărtați mai mulți dinți dintr-o dată, deoarece injecția se face în zona ramificației nervului și, ca rezultat, întregul nerv este blocat. Anestezia prin infiltrare – injecția anestezică se efectuează în zona de proiecție a vârfului rădăcinii dintelui. Intr-o anestesie intraligamentară injecția se efectuează prin gingie în ligamentul parodontal al dintelui folosind o seringă specială cu un dozator care permite utilizarea unei cantități minime de anestezic. Anestezia intraosoasă este una dintre cele mai eficiente metode, deoarece injecția este efectuată direct în osul spongios.

Există și alte metode de anestezie: utilizarea undelor electromagnetice, temperaturilor scăzute, introducerea medicamentelor prin electroforeză etc. De regulă, anestezia locală se efectuează în timpul extracției dinților. Anestezia generală se utilizează în cazuri rare, de exemplu atunci când este necesară scoaterea mai multor dinți simultan sau se prevede o intervenție chirurgicală complexă asociată cu diferite complicații (îndepărtarea chistului dinților, îndepărtarea rădăcinii dintelui, procesul inflamator, abcesul etc.).

Analgezice

Nu toate anestezicele sunt adecvate și utilizate pentru extracția dinților. În stomatologie capul de listă începe cu Novocaină. Dar la etapa actuală, acest medicament este rar folosit, deoarece provoacă alergii. Novocaina are multe efecte secundare: cefalee, amețeli, slăbiciune și scăderea tensiunii arteriale. În plus, acest medicament nu are efect puternic și efectul lui este sporit de Adrenalină. Amestecul dat este contraindicat la pacienții cu hipertensiune arterială.

Anestezia prin infiltrare se efectuează cu o soluție 0,5% de Lidocaină, soluție conductivă – 1% a aceluiași medicament. Anestezicele pot adăuga, de asemenea, reacții adverse: dureri de cap, oboseală, pierderea temporară a sensibilității, aritmie, hipotensiune arterială, urticarie.
Astăzi cele mai populare și mai eficiente sunt medicamentele bazate pe artizan:
• Ultracain D-S;
• Ubistezin;
• Septanest.

Experții cred că aceste anestezice sunt cele mai bune și acționează o lungă perioadă – după 10 minute după introducerea medicamentului și până la 3,5 ore.Sunt posibile reacții adverse ale medicamentului: hipotensiune arterială, tremur, dureri de cap, greață, vărsături, în cazuri rare – aritmie. Medicamentele sunt contraindicate la pacienții cu diagnostice:
• meningită;
• neoplasme;
• poliomielita;
• osteoporoză;
• hipotensiune arterială;
• spondilită;
• tuberculoză.

În timpul sarcinii, dinții nu sunt îndepărtați, acest lucru trebuie luat în considerare înainte de planificarea ei, deoarece utilizarea anestezicelor poate duce la o scădere a frecvenței cardiace a fătului. Anestezia, în plus față de substanța activă artizana, conține și adrenalina, care îngustează vasele la locul injectării, se absoarbe lent și are o activitate aproximativ de o oră. Uneori, odată cu introducerea de anestezice în sânge sau nerv de către un medic insuficient experimentat, pot apărea zone ischemice.
Ultracain D-C și Septanest au, de asemenea, conțin adrenalină în compoziția lor, de aceea sunt contraindicate pacienților cu tahicardie, aritmie și anumite tipuri de glaucom.

Extragerea dinților de înțelepciune

Când sunt îndepărtați dinții de înțelepciune pot fi utilizate toate anestezicele de mai sus, iar metoda de administrare a acestora depinde de situația specifică.
După cum arată practica, îndepărtarea celui de-al optulea dinte în majoritatea cazurilor nu este cauzată de starea sa, ci de poziția greșită. Cele mai dificile patologii includ distopia și retenția.

Distopia – un dinte în timpul creșterii s-a deplasat pe o parte sau s-a întors în jurul axei sale. La retenție dintele de înțelepciune a început să crească, dar s-a stopat. În acest caz, dentistul incizează gingia și scoate dintele subdezvoltat. Gingia este cusută după îndepărtarea dintelui. Astfel de intervenții chirurgicale se efectuează sub anestezie locală, în cazuri grave – generale.

Îndepărtarea dinților de lapte

Dinții bebelușilor, care nu pot fi tratați sau au provocat un proces inflamator al osului, trebuie scos. În cazul în care dintele de lapte se clatină și nu sunt necesare eforturi speciale pentru îndepărtarea acestuia, se aplică anestezie de aplicare. Un gel sau un aerosol se aplică pe gingie, utilizând un tampon de vată la o rată de 3 mg pe 1 kg de greutate corporală a micului pacient. În cazul în care dintele se ține strâns, dar trebuie îndepărtat, se efectuează anestezie prin infiltrare: dentistul face o injecție cu anestezice din gingie și din limbă. Anestezia se utilizează în următoarele doze: pentru fiecare 20 kg de greutate corporală a copilului – de la 0,25 până la 1 ml de anestezic

Copiii suportă bine analgezice, dar înainte de a le folosi, trebuie să vă asigurați că el are o inimă sănătoasă și nu este alergic.

Anestezia după îndepărtare

După ce dintele este îndepărtat, rana începe să doară. O durere deosebit de intensă se manifestă după îndepărtarea dinților de înțelepciune, deoarece localizarea lor complică foarte mult operația, iar chirurgul trebuie să încerce din greu să-i extragă. Specialiștii în acest caz recomandă utilizarea ketanilor, capabile să atenueze durerea. Medicamentul se administrează de 3 ori pe zi la fiecare 6 ore, durata tratamentului nu depășește 7 zile.

Acest medicament este contraindicat la pacienții cu astm bronhic, procesele ulcerative în stomac sau duoden, patologia rinichilor, femeile gravide și mamele care alăptează. Efectele secundare pot fi: somnolență, sete, palpitații ale inimii.

Recomandări după operație

După îndepărtarea dinților, trebuie să respectați regulile:
• în primele 24 de ore după extragerea dinților, nu vă puteți clăti gura și puteți lua băuturi alcoolice;
• alimentele trebuie să fie calde și moi; supele rase sunt cele mai potrivite;
• nu este recomandată atingerea locului cu limba sau utilizarea în acest scop a unor obiecte;
• mestecați mâncare în partea unde sunt localizați dinții sănătoși; • vă spălați pe dinți numai a doua zi.

Extragerea dinților: complicațiile

Dacă la câteva zile după îndepărtarea dintelui, rana rămâne umflată și a început să doară, este necesar să se consulte urgent un medic. Medicina moderna sugerează înlocuirea dintelui extras cu un implant imediat, dar cel mai bine este sa ai grija de dinți să previi aceste masuri radical