Mielomul

Mielomul e o boală, care se manifestă prin creșterea și transformarea într-o tumoare a celulelor plasmatice din sânge, care fac parte din sistemul imunitar al corpului uman. În cele mai multe cazuri, boala afectează măduva osoasă (mielii din greacă – măduva osoasă) și se manifestă la persoanele peste patruzeci de ani. Boala osoasă a mielomului este predominant masculină. Cauzele bolii periculoase sunt încă neclare, dar în majoritatea cazurilor boala afectează persoanele, care au fost expuse la radiații radioactive.

Simptomele

Semnele bolii apar târziu. Boala nu se manifestă deschis, doar testele multiple pentru mielom vor arăta o creștere a ESR, ceea ce indică prezența unui proces inflamator în organism. Pacientul începe să simtă durere de intensitate variabilă în oase. Cel mai adesea este durere în partea inferioară a spatelui, în coloană și coaste, agravată de mișcări și efort fizic. Pacientul dezvoltă anemie, scurtarea respirației, devine slab, simte durere în regiunea inimii. În unele cazuri, este posibilă chiar pierderea completă a vederii.

Extingându-se, tumoarea distruge oasele, prin pierdere de calciu, ceea ce determină o creștere a cantității acestui element în urină și sânge. Sistemul imunitar al pacientului este afectat, deci nu poate lupta împotriva infecțiilor și a diferitelor boli. În majoritatea cazurilor cu mielom multiplu sunt afectați rinichii, iar rezultatele testelor fac posibilă detectarea proteinelor în urină.

Etapele

La nivel mondial, stadiul de mielom al sângelui este determinat după B. Durie și S. Salmon. La baza sistemei de stadializare este corelarea masei celulelor afectate cu imaginea de laborator și clinică:
• prima etapă – o mică masă de celule patologice, hemoglobină peste 100 g / l; nu apar simptome clinice ale bolii, studiile radiografice nu detectează leziuni osoase;
• a doua etapă – masa medie a celulelor afectate, hemoglobina este de la 80 la 100 g / l; imaginile radiografice prezintă semne ușoare de afectare a oaselor;
• a treia etapă – numărul de celule afectate depășește numărul celor sănătoase; hemoglobina mai mică de 85 g / l, Ca ++ crește semnificativ; țesutul osos este dizolvat.

Tratamentul

Tratamentul se desfășoară individual, depinde de starea generală a pacientului, stadiul bolii, vârsta sa.
Conform datelor statistice, în 10% din cazuri boala se dezvoltă de mai mulți ani, astfel că nu se utilizează un tratament special. În cazul în care boala progresează într-un ritm rapid, sunt prezentate citostatice – medicamente care influențează formarea și divizarea celulelor tumorale maligne. Terapia poate reduce durerea osoasă, opri procesul de distrugere a oaselor, reduce nivelul de calciu în sânge și urină, crește hemoglobina.

În plus, complicațiile sunt tratate și dezvoltarea lor este prevenită, se recomandă terapia hormonală și consumul de lichide, medicamentele care protejează rinichii, vitamina D, suplimentele de calciu.

Durata tratamentului variază, depinde de mulți factori. În medie, nu e mai mică de doi ani, dacă tratamentul are efect.
Chimioterapia pentru mielom multiplu poate încetini formarea de celule anormale.