Nevralgia nervului trigeminal

Nevralgia trigemenică este o boală, în care pacientul suferă dureri infernale în partea inferioară a feței și maxilarului, uneori se răspândește în zonele din jurul nasului și frunții. Durerea se aseamănă cu injecții ascuțite, asemănătoare cu șocurile electrice. Ea apare datorită iritației nervului trigeminal din partea stângă sau dreaptă a feței. Nervii tripli sunt responsabili pentru sensibilitatea feței, ei sunt împerecheați: unul trece de-a lungul obrazului stâng, celălalt de-a lungul dreptului.

Nervul este împărțit în trei ramuri: primul este responsabil pentru sensibilitatea feței din partea superioară (ochii, pleoapele superioare, pielea frunții), al doilea este responsabil pentru sensibilitatea părții medii a feței (pleoapele inferioare, obrajii, buza superioară și gingiile), a treia – pentru sensibilitatea părții inferioare (maxilarul și buzele inferioare, gingiile și mușchii masticatori individuali).

Motivele

Durerea rezultă din cauza contactului arterei și venei cu nervul trigeminal în zona bazei craniului. Nervul trigeminal este comprimat, și apare durerea. Același mecanism al durerii e și în cazul nevralgiei ramurilor nervului trigeminal (nervii faciali, faringieni și auxiliari). Durerea poate apare atunci când nervul este comprimat de un neoplasm (tumoare). La persoanele de vârstă fragedă, boala se dezvoltă în scleroză multiplă.

Simptomele

În cele mai multe cazuri, durerea apare spontan. Semnele stării de boală seamănă cu dureri dentare: de multe ori durerile încep de la maxilarul superior sau inferior, astfel încât bolnavul persoană crede că are durere de dinți, și se adresează la dentist. În cazul, în care dinții sunt sănătoși sau tratamentul lor nu a diminuat durerea, aceasta înseamnă că cauza se află în nervul trigemen.

Într-o stare dureroasă, durerea este:
• tipică – durerea dispare pentru un timp; senzațiile dureroase seamănă cu șocurile electrice și, în cele mai multe cazuri, apar în cazul în care atingeți zonele inflamate ale pielii feței, crește intensitatea acesteia timp de 20 de secunde și apoi începe să scadă;
• atipice – pacientul simte durerea tot timpul pe întreaga față; această durere nu dispare, deci este foarte dificil de tratat.
Boala este ciclică: este ascuțită, apoi dispare pentru o perioadă. Durerea este simțită de ceva timp, apoi apare o perioadă de relaxare temporară. Atacurile nevralgiei trigeminale la unii pacienți se pot repeta de câteva ori pe zi, în altele – atacul apare o singură dată.

Diagnosticul

În majoritatea cazurilor, specialistul face un diagnostic pe baza examinării pacientului și a plângerilor sale. Se face imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), cu ajutorul căreia se detectează o tumoare sau zonele feței afectate de scleroza multiplă. Identificarea altor cauze ale stării bolii cu un RMN nu este posibilă.

Tratamentul

Cea mai eficientă și mai sigură metodă de tratare a nevralgiei este metoda de destrucție radiofrecventă a rădăcinii nervoase afectate. Avantajele acestei metode sunt evidente: cu ajutorul ei puteți controla dimensiunea zonei afectate și se înregistrează temperatura în zona dată. Anestezia locală oferă o perioadă de recuperare care durează câteva luni. Medicamentele pentru nevralgie trigeminală sunt cele cu efect antiinflamator, analgezic.