Uterul sub formă de șa

În mod normal, uterul are forma unei pere (fruct), cu vârful orientat în sus (cu codiţa în jos). Există însă multe anomalii, care sunt considerate patologii independente, dar și defecte care se dezvoltă împreună cu alte defecte ale vaginului.

Forma de șa a uterului este una dintre variantele uterului bicornuat şi include:

  • formă incompletă – când uterul este împărțit în 2 coarne în treimea superioară, în timp ce dimensiunea coarnelor este păstrată și identică;
  • formă completă – când separarea are loc imediat, la nivelul pliurilor sacro-uterine, în timp ce dimensiunile coarnelor sunt diferite și au un unghi de înclinare diferit;
  • uterul cu două coarne sub formă de şa – nu este deosebit de pronunțat, devizarea este aproape imperceptibilă, uterul arată ca o șa cu o adâncitură pe fund.

Motive

Motivele din ce cauză se dezvoltă acestă anomalie nu au fost stabilite, e cunoscut doar mecanismul. La aproximativ 12 săptămâni de dezvoltare fetală, în timpul embriogenezei, uterul este format ca un organ care inițial are 2 cavități – stânga și dreapta. În continuare apare structura de șa a uterului, când are deja o cavitate, iar la naștere, uterul capătă o formă de pară. Cu toate acestea, dacă în procesul de formare sunt prezente deprinderi proaste, dezvoltarea și forma organului se va schimba.

Obiceiuri proaste:

  • intoxicația corpului unei femei însărcinate: fumat, alcool, medicamente, droguri;
    stres și încordare nervoasă;
  • insuficienţă de vitamine;
  • hipoxie fetală, care duce la defecte cardiace;
  • infecții avute în timpul sarcinii;
  • diabet zaharat.

Simptomele

Nu există semne specifice. La ecografie uterul șa nu poate fi identificat, precum și în procesul palpării ginecologului. Se detectă în timpul sarcinii sau apelând la o metodă cum ar fi histerosalpingografia. Esența acestei metode este următoare: un agent de contrast este introdus în cavitatea uterină, care permite să vedeți toate contururile și marginea uterului și să fixaţi anomalia radiografic. De asemenea, se apelează la RMN pentru a verifica diagnosticul sau, invers, pentru a confirma teoria.

Uterul șa și sarcina

Această anomalie nu e un obstacol pentru a-ţi planifica o familie. Există șanse mici de a rămâne însărcinată atunci când o anomalie este semnificativă clinic pentru sarcină și este necesară intervenția chirurgicală. Forma de șa pronunțată a uterului provoacă multe patologii diferite ale sarcinii, până la infertilitate sau avorturi spontane în fazele incipiente.

Acest lucru este provoacat din cauza formei uterului, care împiedică atașarea normală a placentei de pereți: ea poate fi foarte scăzută, fie pe lateral, deoarece există puțin spațiu. Se poate dezvolta o detașare prematură a placentei, ceea ce duce la sângerare.
Toate aceste patologii sunt groaznice. Dacă cunoașteți deja diagnosticul înainte de sarcină, trebuie să vă planificați familia împreună: dumneavoastră, soțul și medicul ginecolog, pentru că tot timpul, în toate cele 9 luni, veți face examinări atât dvs. cât și copilul.

Conform observației medicilor, naşterea la mamele cu uterul șa, începe puțin mai devreme decât limita normală de timp. Dar, în majoritatea cazurilor, e indicată operația de cezariană fiind metoda principală de a naște un copil sănătos. Există însă şi riscuri după o naștere normală, fiziologică și chiar după o cezariană. De exemplu, sângerare, deoarece uterul nu se poate contracta normal. Şi totuşi nu toate lehuzele au aceste riscuri. În unele cazuri, un copil se naște sănătos și la termen complet, iar mama nu are probleme de sănătate.

Uterul șa și concepția

Această întrebare de multe ori le frământă pe femeile, care încă nu au născut, dar știu deja despre problema lor. Trebuie menționat, că această patologie practic nu duce la infertilitate. Forma modificată nu blochează calea spermei către trompele uterine și pătrunderea uneia dintre ele în ovul. Dacă nu este posibil să concepi un copil, problema trebuie căutată la celălalt partener.

Dacă există o astfel de problemă ca uterul șa, ar trebui să se aleagă o poziţie prielnică pentru concepție, astfel încât sperma să nu poată să se scurgă, ci să poată pătrunde mai degrabă şi mai adânc pentru a intra în trompele uterine.

Pentru o concepere experții recomandă o poziție pe coate şi genunchi, deoarece este în conformitate cu anatomia persoanei. A doua poză recomandată – persoana e culcată pe spate, cu picioarele ridicate. După actul sexual, femeia trebuie culcată pe spate, ţinând picioarele ridicate, și să stea în această poziție cât mai mult timp posibil – după cum recomandă experții – cel puțin 30 de minute.

Tratament

În timpul sarcinii e necesar să se efectueze un tratament terapeutic, când, după cum am menționat mai sus, pot apare complicații. Tratamentul este ales pentru fiecare pacient în parte. Sunt prescrise antispasmodicele și medicamentele hormonale. În particular se administrează medicamente care contribuie la normalizarea circulației sângelui între uter și placentă, reglează metabolismul și coagularea, ceea ce împiedică sângerarea. Femeia trebuie monitorizată, respectând un regim strict într-un spital.

Tratamentul chirurgical presupune o intervenție chirurgicală de plastică uterină. Medicii nu fac o incizie mare în peritoneu, ci o fac prin histeroscopie. Organul este reconstruit, femeia este scutită de problemă și, eventual, de complexe. După astfel de operații, șansa unei sarcini normale crește de mai multe ori.

Caracteristicile bolii

Această abatere nu are caracteristici. Nu se developează pe suprafaţa corpului, nu apare un malign, nu dăunează sănătății. Aceasta este doar o deformare a uterului, care trebuie detectată la timp, dacă este necesar, şi îndepărtată chirurgical. Nu afectează în special viața sexuală a partenerilor, ci doar sunt necesare unele ajustări la alegerea pozelor.

Profilaxie

Mai probabil e pentru viitoarele mame, care planifică o sarcină. Este necesar să vă comportați corect în timpul unei astfel de stări, pentru a vă proteja atât pe dvs. cât și pe făt. Ar trebui să abandonați obiceiurile proaste și să consumați vitamine. Atunci aceasta și alte probleme în dezvoltarea copilului dvs. vor fi reduse la minimum.