Aerosolul – mai puțin nociv sau mai periculos decât fumul? 
vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Aerosolul – mai puțin nociv sau mai periculos decât fumul? 

Este binecunoscut faptul că fumatul este dăunător.

Cu toate acestea, în prezent, în lume există peste un miliard de fumători, o cifră care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, va rămâne constantă până în 2025. Studiind efectele fumatului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că fumul conține peste 6000 de substanțe chimice. Cel puțin 70 dintre aceste substanțe pot cauza cancer, dar si afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare grave.

Fumatul este cel mai periculos mod de a consuma tutun, din motiv că  combustia tutunului sau fumul de tutun generează cel mai mare risc de cancer, întrucât cele mai multe substanțe toxice, inclusiv substanțe cancerigene, apar în timpul procesului de ardere. 

Seviciul Națională de Sănătate a Marii Britanie afirmă că eliminând eliminând fumul din ecuație, vor reuși să reducă riscurile legate de fumat. În așa fel au apărut produsele fără fum, care generează aerosol.

Atunci când auziți cuvântul aerosol, s-ar putea să vă gândiți la un deodorant, dar de fapt este mult mai mult decât atât. Pe lângă aerosolii artificiali, există și aerosoli naturali precum ceața, praful sau aburii din gheizere.

De fapt, „aerosol” e termenul științific care se referă la particulele solide și lichide suspendate într-un gaz, precum un nor.

Fumul este, de fapt, un tip de aerosol generat în timpul combustiei, denumirea științifică pentru „ardere”. Și, deși fumul este un aerosol, nu toți aerosolii sunt fum.

Știința și tehnologia au permis producerea dispozitivelor alternative care nu ard tutunul și care, prin urmare, nu produc fum, fiind, de fapt, produse fără fum. Analizând studiile științifice, experții de la Agenția americană pentru Alimente și Medicamente, a ajuns la concluzia că absența fumului poate reduce în mod semnificativ nivelurile medii de emisii chimice nocive în comparație cu cele ale țigărilor.

Unele studii arată că aerosolul emis de aceste dispozitive este format din apă, glicerină și nicotină, conținând cu circa 95% mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară. Atenție însă, acest lucru nu înseamnă că riscurile pentru sănătate sunt reduse cu 95%.

În cazul în care sunt argumentate din punct de vedere științific și corespund standardelor de calitate și siguranță, produsele fără fum nu generează fum și, prin urmare, nu sunt o sursă de cenușă sau fumat pasiv.

Cu toate acestea, specialiștii spun într-un glas că renunțarea definitivă la tutun și nicotină este cea mai bună alegere pentru sănătate.

Potrivit OMS, la nivel global, fumatul este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Mai mult de un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun.

De asemenea, acest obicei nociv provoacă 25% din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, provocând totodată boli cardiovasculare și pulmonare.

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău