Agorafobie

Agorafobia este o boală, care se caracterizează prin frica spațiului deschis sau a mulțimii de oameni. Pacientul se simte inconfortabil în orice situație din care nu reușește să iasă, deşi ce nu se concentrează.

Manifestarea agorafobiei

Această boală implică teama de transport, aflarea departe de casă, locurile aglomerate, călătoriile de unul singur. Dacă pacientul poate exercita controlul asupra mediului, se simte în siguranță. Ca rezultat ei nu părăsesc casa luni întregi.

Caracteristicile simptomelor

Se menţionează semne de agitaţie, care apar destul de des. Printre acestea – bătăi excesive de inimă, senzație de căldură, diaree, transpirație, tremurături.

Simptomele de comportament

O persoană, care suferă de agorafobie, evită mediul și locurile care îi provoacă disconfort. Pacientul cere prietenilor, rudelor sau cunoștințelor să-l însoţească la un eveniment sau altul, refuzând în mod categoric să meargă singur.

Simptomele fricii

Există mai multe tipuri de teamă, pe care le simte un pacient-agorafob. Mai întâi de toate, îi este frică că cineva ar putea să-i observe panica. În același timp, are un sentiment de ofensă și de jenă. De multe ori îi este teamă că, în timpul panicii, i se va opri inima sau îşi va pierde mințile.

Atacurile de panică

Lipsa autoaprecierii, starea deprimată, frica, nervozitatea, sentimentul că, fără ajutorul altora nu se va descurca în diverse situaţii, teama de singurătate.

Cauzele apariţiei bolii

Maladia se poate dezvolta încă din adolescență. Femeile de vârstă medie și fetele tinere suferă de ea mai des decât bărbații.Starea este facilitată de lipsa de finanțe, de divorț sau pierderea soțului. Împreună cu atacurile de panică, agorafobia apare împreună cu o tulburare socială. Persoană e alarmată.

Tratamentul

În practica medicală se folosește „metodă de inundare”. Pacientul face o listă a circumstanțelor în ordinea crescândă a tensiunii fricii. Împreună cu un specialist, el „trăiește” toate aceste momente, dezvoltând astfel stabilitate față de ele. Dacă apar cazuri complicate, medicii prescriu medicamente corespunzătoare.