Nevroza

Nevroza este o denumire generală a unui grup mare de tulburări mentale care se caracterizează prin o decurgere prelungită.
Semnele de nevroză duc la tulburări mentale și fizice, în majoritatea cazurilor bolnavul își pierde capacitatea de muncă pe o perioadă oarecare.

Cauzele nevrozei

Cauzele acestei maladii servesc conflictele externe și interne, stresurile, epuizarea nervoasă sau suprasolicitarea . Ce ar include în sine acest termen a fost studiat și revizuit nu o singură dată cu o mare atenție de către oamenii de știință, dar până în prezent îi lipsește o apreciere unică deoarece tulburările de caracter obsesiv-compulsiv, fobiile, maniile, nevroza care este provocată pe fon de neliniște etc. de asemenea sunt atribuite termenului în cauză. Tratamentul acestei afecțiuni este realizat de către psihiatri, neurologi și psihoterapeuți.

Clasificarea stării de boală:

• nevroza obsesivă;
• nevroza însoțită de frică sau de panică;
• nevroza isterică;
• neurastenia.

E important ca tulburările de tip neurotic să fie diferențiate de tulburările psihice. Pentru a alege tratamentul corect e necesar de aflat în mod obligatoriu etiologia bolii. Factorii psihologici sunt cauza principală a bolii.
Pentru bolnavi sunt caracteristice următoarele: sindromul astenic, isteria, obsesia. Simptomele prezintă un pericol, dar nu într-atât de mare ca în cazul bolilor psihiatrice.

Pacienții nu manifestă halucinații, demența nu se dezvoltă și nu se produce personalității. Nevrozele se supun tratamentului și sunt sunt reversibile. Dacă conflictul intern sau extern care a declanșat dezvoltarea nevrozei a fost rezolvat se produce auto-vindecarea.
Cu toate acestea semnele bolii nu vă permit să trăiți o viață deplină și să construiți relații normale cu oamenii din jur.

Pacienții sunt în măsură să evalueze critic starea lor, dar în același timp îi supără enormele măcinări sufletești. Pacienții nu sunt izolați de societate deoarece comportamentul lor nu depășește normele morale și sociale.

Simptomele acestei stări bolnăvicioase sunt diferite

Printre ele ar fi:

• anxietatea crescută;
• reducerea sau creșterea stimei de sine;
• incapacitatea de a duce un dialog constructiv;
schimbările bruște de dispoziție;
• iritabilitatea;
• vulnerabilitatea etc.

La pacienți sunt diagnosticate multe fobii ca de exemplu: frica de a se îmbolnăvi de o boală incurabilă, frica de a-și ieși din minți sau de a muri de tineri etc. Uneori acestora le este frică să se afle în societate sau în preajma animalelor. Pacienții cu dificultate își îndeplinesc sarcinile de serviciu, obosesc foarte repede deoarece le sunt afectate funcțiile mentale și au o memorie și atenție slabă.

La pacienți se mai depistează și o încălcare a somnului: incapacitatea de a adormi, somnul este superficial și neliniștit și visează coșmaruri. Toate acestea sunt însoțite de o scădere sau o creștere a apetitului. Pacienții suferă de dureri fizice: dureri la nivelul abdomenului, capului sau inimii. Pe fondalul nevrozei se dezvoltă distonia vegetativ-vasculară manifestată prin transpirație crescută, palpitații, amețeli, modificări ale tensiunii arteriale.

Tratarea nevrozei

Psihoterapia este cea mai eficientă metodă de a elimina această afecțiune deoarece ea îi permite pacientului să înțeleagă cauzele care au provocat boala și, de asemenea, să găsească modalitățile de a le înlătura.

Nevroza se manifestă la oamenii care nu se pot adapta la lumea înconjurătoare și la diferite schimbări și care nu pot să-și formeze noi trăsături (arhetip, nevroză, libidou). Psihoterapia poate înlătura aceste probleme și ajută pacienții să dobândească abilitățile necesare. Dacă boala este severă atunci vor fi indicate antidepresive și tranchilizante.

O mare importanță o joacă dorința pacientului de a se vindeca și de a scăpa de ideile obsesive. Formarea autogenă, meditația, auto-sugestia vor fi de un mare ajutor în cazul dat.