Anchiloza articulației temporomandibulare

Anchiloza articulației temporomandibulare este o mobilitate anormală scăzută sau imobilitate a mandibulei, provocată de fuziunea suprafețelor articulațiilor. Condiția dureroasă este diagnosticată destul de des. În 80% din cazuri, boala afectează copiii și adolescenții, iar la bărbați este diagnosticată de 2 ori mai frecvent decât la femei.

Simptomele

Semnele bolii sunt:
• deschiderea incompletă a gurii;
• maxilarul inferior deformat;
• forma feței asimetrică;
• încălcarea mușcăturii, funcției respiratorii, de mestecare, de vorbire.

Principala plângere a pacienților – incapacitatea de a deschide complet gura, ne putinţa persoanei de a lua alimente solide și să vorbească clar. Pacienții consumă, de regulă, doar alimente lichide, care trec prin spațiul dintre dinți.

În caz de vomă, masele se adună în cavitatea bucală, ceea ce amenință cu sufocare.
Dacă boala apare în copilărie, este complicată de deformarea oaselor faciale, deformarea dinților, curbura ocluziunii și problemele cu dentiția.

Starea dureroasă pe o singură parte poate provoca deplasarea mijlocului feței spre leziune, ceea ce duce la o mușcătură transversală. Cu o afecțiune bilaterală, bărbia este deplasată adânc în față, treimea inferioară a feței întârzie în dezvoltare, se formează fața așa-numită „pasăre”.

Nutriția insuficientă la copii poate duce la hipotrofie și întârzierea dezvoltării psihice și fizice.
Pacienții sunt, de asemenea, deranjați de respirație, în timpul somnului, limbajul persistent, sforăitul și apnee în timpul nopții.
Pacientul nu poate respecta igiena orală, care cauzează formarea plăcii și a pietrelor pe dinți, dezvoltarea bolilor dentare (carii, parodontită, gingivită).

Cauzele bolii

Condiția dureroasă în majoritatea cazurilor este o consecință a proceselor inflamatorii purulente și a bolilor articulare sau a organelor ORL plasate în apropiere. Cauza bolii devine adesea sepsisul la nou-născuți. Se formează focare purulente în articulații și în unele oase.
Unul dintre motive poate fi diverse trame.
Ca rezultat al procesului inflamator, articulațiile sunt lipsite de acoperire cartilaginoasă, apare granularea, care în cele din urmă crește și se compactează, formând o cicatrice (anchiloză fibroasă). Osificarea ţesutului conjunctiv duce la o fuziune osoasă reală a procesului condilar și a osului temporal.

Clasificarea

Specialiștii disting mai multe tipuri de anchiloză.

În funcție de etiologie:
• congenital – este rar diagnosticat și este combinat cu diferite patologii ale dezvoltării maxilarului;
• dobîndit.
În funcție de zona leziunii:
• unilateral – 93% din cazuri;
• pe ambele părţi ale feței .

În funcție de natura patologiei articulațiilor:
• fibros;
• sub formă de chist.
În funcție de gradul de deteriorare:
• parțială – în cazul bolii, rămân porţiuni ale țesuturilor intacte;
• deplină – maxilarul inferior este integral imobiliar.

Diagnosticul

Diagnosticul se bazează pe examinare: pacientul este limitat de a deschide cavitatea orală (amplitudinea nu depășește 1 cm), fața este asimetrică.
Se fac investigaţii cu raze X.
Afecțiunea dureroasă trebuie diferențiată de malignă, cicatrici post-traumatice, miozită osificantă etc.

Tatamentul

În stadiul inițial se folosesc metode conservatoare de tratament:
• fizioterapie;
• hidrocortizonul sub formă de injecții (intraarticulare);
• mecanoterapie.

Uneori se efectuează o remediere – fălcile se mișcă separat prin forță sau se disecă prin cusături fibroase. Procedura se efectuează sub anestezie.
O stare morbidă stabilă și fibroasă este tratată exclusiv chirurgical. Corecția operativă este concepută pentru a elimina deformarea feței și pentru a restabili funcționarea normală a maxilarului inferior.
Perioada de reabilitare necesită o intervenție ortodontică activă pentru a normaliza poziția dinților și mușcăturii.
Uneori, pacienții după terminarea creșterii oaselor scheletului feței, au nevoie de chirurgie plastică.

Prognoza și prevenirea stării bolii

Dacă patologia nu este eliminată pe cale chirurgicală, deformarea oaselor feţei și funcționalitatea lor devin ireversibilă.
Operațiile contemporane permite să fie corectată patologia și îmbunătățită mult estetica feței. Din păcate, recidivele bolii sunt adesea observate, ceea ce indică necesitatea dezvoltării de noi metode de tratament.
Prevenirea unei stări dureroase constă în prevenirea traumelor, a bolilor purpurative-septice ale maxilarului inferior.