Sacroileita

Sacroileita este o stare bolnăvicioasă inflamatorie a articulației sacroiliace. În cazul inflamării ambelor articulații boala devine și mai complicată deoarece se mai dezvoltă spondilita anchilozantă și afecțiunile reumatismale (sindromul Reiter și artrita psoriazică).

Cauze

În majoritatea cazurilor boala se dezvoltă ca urmare a tulburărilor metabolice din organism. Dar sacroileita poate fi provocată și de traume, dislocări, tumori ale articulațiilor, suprasolicitare și / sau entorsă.

Simptomele sacroileitei

Simptomele sacroileitei sunt identice celor ale artritei acute sau cronice care la ultimele stadii ale bolii duc la imobilitate (anchilozate) sau deformarea segmentară a coloanei vertebrale. Sacroileita anchilozantă în majoritatea cazurilor este însoțită de procesele reumatice. Starea bolnăvicioasă deformantă se manifestă prin dezvoltarea osteofitelor de-a lungul marginilor articulației.

Senzațiile dureroase în cazul maladiei date se activează în sacrum,ele pot fi spontane, permanente sau se pot manifesta ca convulsii. La unii pacienți durerea se estompează atunci când se află în poziție imobilă și începe să se acutizeze atunci când încep să se miște, să stea așezați, să stea în picioare un timp îndelungat, să se aplece, să miște din picioare în special îndoite la articulația genunchiului sau șoldului. Durerea se poate răspândi în partea inferioară a spatelui, membrele inferioare și fese asemănătoare unui lumbago. Cele mai dureroase puncte se află de partea sacrumului sub osul posterior abdominal în zona feselor. Durerea se agravează prin presarea sacrului în față prin peritoneu.

Graduri de sacroileită

Specialiștii identifică următoarele grade ale sacroileitei:
• gradul I – simptomele sunt șterse uneori apare durerea în spate, care ajune până la tendoanele lui Ahile;
• al doilea – apar dureri la nivelul feselor și coapselor; pacientul simte dureri de caracter tăios în partea inferioară a spatelui ceea ce reduce mobilitatea vertebrelor; deformările coloanei vertebrale se pot dezvolta deja în acest stadiu;
• gradul trei – anchiloză sacrumală, precum și a oaselor ileale; patologia este ușor de depistat prin examinarea cu raze X; la pacient se manifestă radiculita, crampele și mialghiile, se observă salturi ale tensiunii arteriale.
Tipuri
În funcție de localizarea procesului inflamator se disting următoarele tipuri de boală:
• amplasată în partea dreaptă;
• amplasată în partea stângă;
• amplasată în ambele părți.
Diagnosticare
Radiografia imaginii clinice permite stabilirea unui diagnostic corect.

Tratare

Pacientului i se recomandă terapia antiinflamatorie, care este prescrisă în funcție de cauza dezvoltării stării de boală: antibiotice, butadionă, salicilate. În cazul tulburărilor metabolice vor fi prescrise pentru administrare Atofan-ul și Urodan-ul.
Un efect bun se poate obține datorită terapiei fizice care prevede următoarele:
• UHF;
• diatermie;
• galvanizarea ionică transversală;
• parafină;
• ozocerită;
• balneoterapie și hidroterapi