Avortul (întreruperea sarcinii)

Întreruperea sarcinii, care este efectuată pe o cale artificială (pînă la 22 de săptămîni), se numeşte avort.  Aşa fel de întrerupere se poate efectua pînă la a 12-a săptămînă de sarcină.

Tipurile de avort

Avortul medicamentos

Pentru  realizarea unui astfel de tip de avort femeia e nevoită să  viziteze medicul de trei ori. După prima vizită  va lua un preparat, care se numeştea Mifepriston 600mg. Asemenea preparat se ia doar sub supravegherea severă a medicului. Mifepriston întrerupe sarcina, blocînd acţiunea progesteronului.

Peste 36-48 de ore după administrarea Mifepristonului, pacienta e nevoită din nou să mai facă o vizită la medici.Î se va indica un preparat, care conţine prostaglandine. Asemenea medicament provoacă comprimarea uterului ceea ce duce la pierderea fătului.

Ca consecință apar  sîngerări, care amintesc intr-un mod oarecare de ciclul menstrual, însă, eliminările în cauză sunt mai abundente .Aceste sîngerări se termină aproximativ peste două săptămîni, în cazul în care intervenţia medicamentoasă şi-a făcut efectul.

Pe parcursul a 8-14 zile după ce s-a luat prima pastilă, medicul efectuiază în mod obligatoriu ultrasonografia. Eficacitatea metodei respective (Mifepriston+prostaglandide ) de întrerupere a sarcinii constituie aproximativ 95-96  procente.

Această metodă poate fi considerată una dintre cele mai inofensive.

Mini-avortul (Vacuum-aspiraţia)

Asemenea procedură se efectuiază, cînd pacienta are deja termenul de circa 5 săptămîni de sarcină. În timpul unei asemenea intervenţii fătul este supt (extras) prin intermediul unui dispozitiv special –   un catetor de unică folosinţă. Procedura durază doar 5 minute şi se efectuiază sub narcoză locală. După intervenţia respectivă femeia trebuie să stea culcată  30-40 de minute.

Dilatarea şi chiuretajul (Abrazio cavi uteri)

Procedura de chiuretaj se efectuiază atunci, cînd termenul de sarcină e de 12-16 săptămîni. În cazul dat pacienta trebuie să se interneze în spital. Se face o narcoză generală, medicul deschide uterul prin intermediul unor instrumente speciale şi apoi curăţă oul fetal cu ajutorul chiuretelui. La fel acestei proceduri sunt supuse placenta  şi mucoasa uterină.

Naşterea artificială

Naşterea artificială se efectuiază atunci, cînd termenul este de circa 20 de săptămîni – se provoacă o naştere prematură. La această procedură medicii mai recurge şi  cînd femeia are peste  41 de săptămîni de sarcină.

Pentru termenul de „naştere artificială” mai putem utiliza şi noţiunea de cezariană. Dacă se recurge la asemenea metodă,  pacienta în mod obligatoriu trebuie să ia hormonul  Prostaglandin. Acest hormon provoacă contracţiile şi deschiderea    uterului. Procedura în cazuă nu este dureroasă, dar ia mult timp şi anume din această cauză, medicul utilizează hormonl indicat mai sus împreună cu Mifeghinul (Mifepriston).

Întreruperea sarcinii ca prescriere medicală

Întreruperea sarcinii se face în cauzele: sociale sau medicale. În asemenea situații permisiunea de a întrerupe sarcina este dată de o comisie specială. Cu cît mai timpuriu va fi efectuată această manipulare, cu atît mai puţine probleme de sănătate va avea pacienta în viitor. În cazul în care femeia a conștientizat că este însărcinată şi vrea să păstreze sarcina respectivă, e de dorit ca în timpul cel mai apropiat să facă o vizită medicului pentru a se convinge, că totul decurge normal. În cazul în care se depistează anumite neregularităţi, ar fi de dorit ca întreruperea sarcinii să se facă pînă la termenul de 6-7 săptămîni.

Metodele populare

Dacă femeia a luat decizia de a avorta, dar nu vrea să se adreseze la medic, încearcă să se folosească şi de metodele populare. Trebuie totuşi să menţionăm, că asemenea întreruperi de sarcină sunt foarte periculoase pentru sănătate şi pot avea  consecinţe foarte grave.

Una dintre metodele periculoase este utilizarea vetricei. Această plantă conţine substanţe toxice, care omoară embrionul și are consecinţe extrem de grave: embrionul putrezeşte în corpul femeii şi se produce intoxicarea întregului organism. Dacă femeia nu se adresează medicului, atunci aceasta situație poate duce la un rezultat letal.

La fel mai este cunoscută metoda în care se utilizează lapte + iod. Acest amestec, care este foarte toxică, la rîndul său influenţează foarte negativ asupra sănătăţii. Soluţia în cauză provoacă estomparea sarcinii. După ce a fost luat acest conținut posibil să apară voma, să apară febra şi să se producă o intoxicaţie totală a organismului. E de recomandat,  să nu apelaţi la asemenea metode. mai bine. În asemenea situații – vă adresaţi la medic.

Consecinţele

Avortull provoacă multe complicaţii. De exemplu: deoarece medicul nu întotdeauna poate să extragă în totalmente embrionul,  chiar şi în cazul mini-avortului, pot apărea anumite inflamaţii, care necesită intervenţie chirurgicală. Alte consecinţe ale avortului dat sunt: eliminările abundente, infectarea tractului urogenital, disfuncţia ciclului menstrual.

Prima sarcină finisată cu avort îşi are consecinţele sale. Multe femei sunt încrezute, că după avortul în cauză vor mai avea copii sănătoşi, dar, din păcate, aceasta nu se realizează întotdeauna. Conform statisticii la 15 procente din aceste femei apar probleme ce ţin de: ducerea sarcinii şi naşterea copilului. Unele paciente au cicluri foarte dureroase, apar boli ginecologice, chisturi şi tumori.

Termenul limită de întrerupere a sarcinii

Întrerupera sarcinii este un pas destul de serios şi foarte periculos. Dacă totuşi femeia s-a hotărît să avorteze sau a fost nevoită, trebuie să cunoască neapărat   consecinţele unei asemenea intervenţii, la fel şi termenii limită de efectuare a unei asemenea proceduri. Întreruperea sarcinii e posibilă pînă la a 22-a săptămînă.

Întreruperea sarcinii la termen mic

Avortul la etapa incipientă a sarcinii este considerat cel mai inofensiv. Dacă femeia s-a hotărît să avorteze la a 5-a săptămînă de sarcină, ea,  practic, a exclus toate consecinţele şi complicaţiile. La această etapă avortul se realizează doar la nivel medicinal.

Complicaţiile posiile

Că întreruperea unei sarcini provoacă anumete complicaţii  mai timpurii sau mai tîrzii e cert. Printre cele timpurii am menţiona următoarele: endometriul, inflamaţia rămăşiţelor. Complicaţiile tîrzii la fel sunt periculoase: vicii în ceea ce priveşte dezvoltarea deja a copilului dorit, tumori la sîni sau la uter.

Sarcina după avort

Multe femei îşi pun întrebarea dacă vor mai putea rămîne însărcinate după un avort. Este foarte individual deoarece fiecare își întrerupe sarcina într-un fel sau altul. Totuşi riscul, că femeia nu va  mai putea rămîne însărcinată sau naşte un copil sănătos, este destul de mare. Nu rareori după asemenea intervenţii femeile  pierd copilul sau au naşteri premature.

Aceat pas  – ]ntreruperea sarcinii – trebuie să fie bine gîndit, doar femeia practic îşi omoară propriul copil. Fătul deja începe să se formeze chiar dacă încă este embrion. Totuşi dacă împrejurările o determină pe femeie să facă asemenea pas, ea trebuie să  se adreseze la un medic calificat,  cu destulă exsperiență.