Ovaricovaricocela

Ovaricovaricocela este caracterizată prin vene varicoase ale ovarului. Până în prezent, această boală nu a fost încă studiată pe deplin, astfel că acest diagnostic este stabilit în cazuri foarte rare.

Mulți experți consideră că boala este la fel de răspândită la femei ca și la bărbați. Bolile sunt foarte asemănătoare în geneză și dezvoltare. Femeile au, de obicei, un ovar pe partea stângă, iar bărbații au un testicul stâng. Asemenea trăsături sunt asociate cu structura sistemului venoas al corpului uman. Cu toate acestea, patologia la bărbați se tratează cu succes, iar ovarikovaricocela este diagnosticat de către medici accidental la efectuarea examinării unei femei din alte motive.

Cauzele

La femeile tinere, care încă nu au născut, lărgirea venelor la ovarele apar pe fondul slăbiciunii inerente a pereților vaselor. De asemenea, stagnarea sângelui venos din organele pelviene se poate dezvolta ca urmare a inflamațiilor avute. Lărgirea venelor în ovare poate fi facilitată de perioada de sarcină, de naștere, în special de cele cu complicații.
Această boală poate provoca disfuncția ovarelor, întreruperea artificială a sarcinii și infertilității, precum și provocarea dezvoltării proceselor inflamatorii.

Simptomatologia

În majoritatea cazurilor, boala este însoțită de simptomele:

• durere în abdomen, care uneori intră într-o formă cronică și radiază în coloana vertebrală;
• menstruație cu scurgeri mici sau mare;
• structura ovarelor capătă o formă specifică;
• între menstruații apar sângerări.

Femeile cu acest diagnostic nu pot indica întotdeauna în mod clar localizarea durerii. În majoritatea cazurilor, examinarea ginecologului nu precizează patologii.

Diagnosticarea

Diagnosticarea maladiei se face prin metodele:

• rentgenografie;
• ultrasunete (transvaginal).

În ultimii ani, ultrasunetele au fost completate cu scanare Doppler în culori, care permite de stabilit nivelul de aprovizionare cu sânge a organelor interne. Metodele de tratament conservator ajută la reducerea ușoară a semnelor de ovaricovaricotsele.
Această boală poate fi tratată doar prin metoda chirurgicală. Tehnicile moderne sugerează o embolizare a venelor ovariene, în timpul cărora, sub anestezie locală, se introduce un cateter special în venă în zona inghinală printr-o puncție cu diametru mic. În continuare, prin acest cateter se întroduce o soluție de tip sclerozant, în unele cazuri spirala specială, face posibilă blocarea lumenului în vas. După o atare intervenție, pacienta este externată cel mult peste două zile.