Sindromul șocului toxic

Sindromul șocului toxic (SŞT) este o stare bolnăvicioasă, care este provocată de
efectele negative ale toxinelor ce sunt expulzate de către stafilococi.

Cauzele

Sindromul șocului toxic, cauzat de tampoane, afectează femeile tinere,  care în timpul ciclului menstrual folosesc tampoane în loc de absorbante. Boala e provocată şi  de faptul, că se utilizează contraceptive vaginale: spirala sau capacele.

Starea bolnăvicioasă, care nu ţine de fonul menstrual, poate apărea după naștere sau după o intervenție chirurgicală ( înlăturarea polipilor nazali – la oprirea sângerărilor din nări se introduc tampoane de vată).

În cazul, în care se utilizează tampoanele în timpul ciclului menstrual,  sângele nu iese liber, ci se acumulează în vagin, creând un mediu destul de favorabil pentru înmulțirea microbilor.

Simptomele stării bolnăvicioase

Semnele  șocului toxic :  febra înaltă, dureri în abdomen, sunt posibile  tulburările de scaun, apare voma, hipotensiunea, durerile de cap, conștiință confuză, hiperemia stratului cutanat asemănătoare arsurilor solare. E posibilă  pierderea de conștiința totală şi
declanșarea şocului  în a doua zi, iar în a treia –  se exfolieze stratul cutanat,  mai ales  în zona tălpilor şi  pe palme.

În unele cazuri se mai afectează organele interne: ficatul, inima,muşchii.  Statistica demonstrează, că aproape cincisprezece procente din femeile suferinde mor din cauza bolii în cauză.

Diagnosticarea stării bolnăvicioase

Medicii stabilesc diagnoza în baza semnelor. Pentru a diferenția sindromul în cauză se face analiza sângelui.

Tratamentul

Tratamentul  se efectuează staționar. Pacientei i se indică antibiotice. Durata tratamentului e de peste   două săptămâni. În afară de aceasta trebuie de ales tampoanele în aşa fel,  ca ele să corespundă  cantităţii de eliminări în timpul ciclului.

Profilactica sindromului şocului toxic menstrual

Pentru profilactica bolii în cauză e necesar de schimbat tampoanele  o dată la 4-6 ore. În timp de noapte e de dorit să se utilizeze absorbante.