Atelia

Atelia este o stare patologică care se manifestă prin lipsa totală a sfârcurilor.Maladia dată este foarte rară și în majoritatea cazurilor este întâlnită în complex cu procesele hipertrofice în glandele mamare. Atelia la bărbați se întâlnește mai rar decât la femei.

E necesar ca începănd cu vârsta juvenilă să le învățăm pe fete să frecventeze regulat medicii mai ales medicul-mamolog,indiferent de vârstă. O vizită la acest medic trebuie realizată în câteva etape:

• Prima etapă constă în colectarea anamnezei și se determină faptul dacă femeia face parte din grupul de risc,ce ereditate are. La fel se iau în considerare particularitățile hormonale și ginecologice ale pacientei.
• A doua etapă include examinarea medicului care determină simetria glandelor mamare și dacă persistă anume eliminări din sfârcuri,examinează ganglionii limfatici din zona axilară,starea pielii,depistează zonele deformate și alte devieri patologice. În procesul de palpare, este diagnosticată moliciunea glandelor mamare.
• Etapa a treia constă din investigarea ultrasonografică.

Simptome

Particularitatea esnțială a stării patologice în cauză este lipsa deplină a sfârcurilor.

Tratament

Din punct de vedere estetic medicina contemporană ne propune câteva variante. Metoda esnțială constă din formarea prin intermediul chirurgiei plastice a sfârcurilor din stratul cutanat al glandelor mamare ale pacientei. Apoi se poate realiza un tatuaj cosmetic. Așa metodă ne oferă posibilitatea de a forma totalmente conturul unui sfârc natural.

Măsuri profilactice

Fetele trebuie să fie obișnuite să viziteze medicul-mamolog deja de la vârsta de 10 ani și astfel lor nu le va fi frică să-l viziteze deja la o vârstă mai înaintată. Chiar dacă glandele mamare se dezvoltă normal în perioada reproductivă când este necesar de alăptat copilul cu sânul pot apărea probleme din cauza sfârcurilor netede și retractate.