Glandele mamare constau din strat cutanat și țesuturi de structură glandulară care sunt alipite de cutia toracică prin intermediul ligamentelor Cooper. Între lobulii sânilor și în jurul lor sunt țesuturile adipoase. Cantitatea țesuturilor în cauză este foarte deviantă.De exemplu la unele femei de o vârstă înaintată sânii sunt formați numai din asemenea țesuturi.
Particularitățile glandelor mamare
Mărimea glandelor mamare în majoritatea cazurilor depinde de dieta ținută,dar la fel și de componenții hormonali ceea ce și explică faptul că mărimea glandelor poate devia pe parcursul ciclului menstrual sau după menopauză.
În structura glandelor mamare nu există mușchi și din această cauză va fi imposibil faptul de a le mări sau a le trage în sus prin intermediul unor exerciții speciale. Mărirea sânilor începe în perioada maturității sexuale și durează pe parcursul întregii vieți.
Sânii se pot mări în perioada pubertară sau în timpul sarcinei. Aceasta se întâmplă din cauza că se normalizează fonul hormonal al femeii. În perioadele mai sus menționate sânii cresc repede și pot căpăta mărimi destul de mari.
Clasificarea sânilor după volum
E destul de dificil să stabilim hipertrofia glandelor mamare chiar și în baza unei diagnosticări obiective deoarece există păreri diferite ce țin de noțiunea de volum normal al sânilor.În așa mod ar trebui de luat în calcul clasificarea conform căreia volumul normal al sânilor este de 275 см3,iar mărirea acestui volum cu 50 de% se consideră drept un grad de dezvoltare a procesului hipertrofic neesențial.
Am putea clasifica hipertrofia glandelor mamare în felul următor:
• 250-300 см3 – săni cu un volum normal;
• 400-600 см3 – hipertrofie neesențială;
• 600-800 см3 –hipertrofie relativ pronunțată;
• 800-1000 см3 – hipertrofie semnificativă;
• 1500 см3 și mai sus – gigantomastia.
Simptome
Unele femei se adresează la chirurg pentru a scăpa de starea de discomfort și senzațiile de durere pe care le provoacă sânii mari. Asemenea plângeri în majoritatea cazurilor poartă un caracter atât fizic,cât și psihologic.Sânii grei și coborâți adesea duc spre dureri de o formă cronică.
Plângerile pot fi diferite,de exemplu:
• Încordarea coloanei vertebrale în zona cervicală;
• Durerile de cap;
• Durerile din zona umerilor,între scapule,în regiunea toracică și în coapse;
• Urmele adânci pe stratul cutanat lăsate de bretelele sutienului;
• Erupțiile cutanate în pliurile regiunii pectorale deoarece anume în zona respectivă persistă umiditatea.
Abdomenul de o formă convexă în majoritatea cazurilor este însoțit de o curbură a coloanei vertebrale.La femeile care au sâni de mărimi enorme s-a atestat faptul că ele limitează la maximum orișice fel de activități fizice.
O problemă enormă pentru femeile care suferă de hipertrofia glandelor mamare mai este și cea de alegere a vestimentației.La fel multe paciente sunt indignate de privirile permamente și de comentariile de loc plăcute ce țin de mărimea sânilor lor.Unele paciente sunt supuse pericolului de apariție a cancerului mamar.
Diagnosticare
De diagnosticat hipertrofia glandelor mamare este destul de dificil deoarece investigațiile mamografice ale sânilor la o domnișoară sau o doamnă nu sunt într-atât de eficiente ca spre exemplu un control desinestătător destul de riguros.În așa fel autoverificarea tumorilor la un sân hipertrofiat este destul de anevoioasă.
Tratament
Pentru pacientele ce suferă de maladia în cauză utilă ar putea fi mamoplastica de tip reductiv.Sânul micșorat va oferi posibilitatea femeilor ca să poată de sinestătător să se examineze și să depisteze existența sau viceversa a noduleților mici în glandele mamare.
Un indiciu pentru efectuarea mamoplasticii reductive ar putea fi asimetria glandelor mamare adică hiperplazia unui sân.
La fel doar un sân mărit poate fi și din cauza scoliozei sau a curburii coloanei vertebrale.Din acest motiv la unele femei din cauza încordării emoționale permamente pot apărea problemele cu psihica.