Multe tinere mămici cunosc problema sfârcurilor crăpate, care de multe ori sunt motivul întreruperei alăptării și trecerii la hrănirea bebeluşului cu biberonul. In majoritatea cazurilor această situaţie apare în procesul de hrănire, durerea se intensifică, iar pe mameloane se formează zgârieturi sau crăpături, care sângerează.
Această situație e mai ușor de prevenit, decât de tratat. De asemenea, leziunile date sunt locul prin care microorganismele pătrund în corpul feminin. Nimerind în ţesuturile sânului, microbii pot provoca dezvoltarea mastopatiei și a proceselor inflamatorii.
Cauzele
Crăpăturile mameloanelor în timpul hrănirii apar din mai multe motive:
1. Aplicarea incorectă a copilului la sân în procesul de alăptare este cea mai frecventă cauză a rănirii mamelonului și anume:
◦ copilul a luat inițial greșit cu buzele mamelonul;
◦ copilul ia mamelonul cu o mică parte din areolă;
◦ inițial copilul ia corect sânul, dar în procesul hrănirii începe să sugă numai mamelonul;
◦ copilul nu ia areola din partea inferioară;
◦ când țesutul mamar se îngroaşă din cauza formării fisurilor adânci în mamelon, copilul nu poate lua pieptul corect;
◦ bebeluşul nu suge normal pieptul pentru că are probleme neurologice.
Prin urmare, datorită faptului, că sfărcul nu este luat în mod corespunzător de către cerul moale al guriţei (felul în care se asigură un supt normal), iar cu partea de jos a gurii copilul supune mamelonul la întindere, frecare, acţiuni care provoacă durerii și, eventual, leziuni.
Dacă femeia nu știe cum să pună copilul la sân, astfel încât să nu să se traumeze, iar procesul de hrănire să nu fie dureros, e necesar ajutorul unui consultant pe problemele de alăptare.
2. Poziția aleasă pentru hrănire e greșită. Practic, copilul este ţinut departe de sân, îi este incomod să ajungă la piept sau depune mult efort pentru a se întinde până la el pentru al apuca cu guriţa. Prin urmare, este foarte important să se aleagă o poziţie corectă pentru a asigura accesul copilului la piept, astfel încât să-i fie comod.
3. Utilizarea de sticle cu lapte cu biberoane, suzete, care modifică tehnica suptului a copilului şi acesta percepe gurguiul ca pe o suzetă.
4. Retragerea greșită a sânului de la copil, ceea ce duce la trauma mamelonului.
5. Îngrijirea incorectă a gurguilor (spălarea frecventă a lor, folosind săpun, substanțe agresive la prelucrarea leziunilor), ceea ce conduce la uscarea pielii sânului.
6. Umiditatea sânilor și mameloanelor apare la scurgerea laptelui, când e într-o cantitate excesivă.
7. Sensibilitatea pielii în jurul mameloanelor. Durerea poate dispărea după ce pielea devine un pic mai groasă, ca urmare a schimbării epiteliului. Din acest motiv, în cazul pielii gingaşe, se poate folosi o cremă contra leziunilor sfârcurilor.
8. Dacă pielea sfârcurilor a fost deteriorată după folosirea unui prosop aspru sau prin întinderea mamelonului.
9. În cazul în care, deşi alăptarea e corectă, au apărut fisuri, ce nu se vindecă o perioadă lungă de timp sau persistă dureri, arsuri, dureri de spate în procesul de hrănire, ar trebui să se consulte cu medicul, se poate dezvolta candidoza mamelonului.
10. Dezvoltarea spasmului în conexiunile vasculare ale sfârcurilor – vasospasm. O femeie în acest caz simte o durere arzătoare după ce a hrănit copilul, iar mamelonul are o nuanță palidă. O astfel de durere poate dura câteva minute, apoi sfârcurile devin de o culoare normală, dar senzațiile au un caracter pulsatoriu. În unele cazuri, sfârcurile pot deveni din nou albe. Pentru a ușura durerea, se recomandă să se aplice un prosop cald la piept, sau o suflare cu uscătorul de păr cu aer cald după ce copilul a mâncat.
11. Cauza apariției senzațiilor dureroase poate fi frenul scurt al limbii la copil. În acest caz, medicul vă poate sfătui să eliminați problema sau să suferiți durere până când frenul se va întinde. O astfel de patologie poate duce la probleme cu vorbirea în viitor. Prin urmare, este recomandată o intervenție chirurgicală la maternitate sau după externare la o clinică stomatologică la un chirurg dentar. Această operație este nedureroasa pentru copil, pentru ca aici sunt foarte puține capilare de sânge și lipsesc conexiunele vasculare nervoase.
Tratarea crăpăturilor
În rezolvarea acestei probleme este necesar, în primul rând, să lichidăm pricina,din care cauză au apărut. Adesea, acest lucru poate fi suficient pentru ca sânul să se vindece independent, iar mama să nu simtă durere la alăptarea în continuare.
Dacă totuși se creează fisuri, care nu se vindecă, se poate recurge la astfel de metode de tratament:
1. Utilizarea garniturilor speciale din silicon.
2. Organizarea frecvenței corecte de hrană.
3. Uneori copilul poate fi hrănit cu laptele stors, până se vor vindeca sfârcurile.
E necesar să se respecte anumite reguli:
- scurgerea trebuie efectuată cu mâinile, deoarece pompa de sân sporește riscul de rănire a mamelonelor;
- golirea calitativă și regulată a sânilor răniți pentru a preveni stagnarea laptelui în glandele mamare sau pentru a reduce lactația;
- hrăniți bebelușul cu obiecte care nu sunt potrivite pentru a suge, de exemplu, cu o seringă, lingură, fapt care-l va face să nu să se obișnuiască cu biberonul sau chiar să renunțe de sân.
O metodă eficientă de tratament este utilizarea mijloacelor cu efect de vindecare. E foarte important în acest moment să se abțină de la alăptare, deoarece multe medicamente sunt dăunătoare pentru copil. Sigură este doar ungerea mameloanelor cu propriul lor lapte. Pentru a face acest lucru, după fiecare hrănire, stoarceți o cantitate mică de lapte și dați sfârcurilor să se usuce în mod natural. Dacă crăpăturile nu sunt adânci, câteva proceduri vor fi suficiente pentru vindecarea leziunilor, deoarece în laptele matern există substanțe ce contribuie la vindecare.
Suplimentar se utilizează unguente speciale pentru vindecare, dar numai în cazul leziunilor convenționale fără acumulări purulente. Dacă există puroi, e necesar să se utilizeze unguent pe bază de antibiotice. E important să se ia în considerare atât siguranța copilului, cât și eficacitatea tratamentului.
Se recomandă următoarele metode:
1. Utilizarea produselor cu conținut de lanolină, care au fost curățate. Datorită medicamentului, sensibilitatea scade și senzațiile de durere dispar. Lanolina trebuie să fie bine curățată, fără a adăuga substanțe suplimentare, deoarece copilul poate face o alergie.
2. Utilizarea cubuşoarelor de gheaţă dintr-un decoct de coaja de stejar, care oferă posibilitatea de a lupta cu microflora patogenică și pentru a preveni iritarea conexiunilor de țesut.Tratarea mameloanelor cu o astfel de substanţă va vindeca efectiv sfârcurile și va proteja pielea gingâşă de aparițiile repetate ale fisurilor.
3. Utilizarea compreselor de hidrogel cu efect de vindecare va face posibilă hidratarea pielii și ușurarea durerii mameloanelor în intervalele dintre hrănire. Nu se recomandă folosirea unor astfel de comprese mai mult de trei zile la rând, deoarece se poate dezvolta o complicaţie.
Prevenirea
Ca să nu apară crăpături la mameloane, se recomandă pregătirea sânului pentru viitoarea hrană naturală deja în timpul sarcinii. Pentru aceasta este important să:
• nu lăsați să se usuce pielea în jurul sfârcurilor;
• folosiți cât mai puțin posibil săpun pentru a vă spăla pieptul. El usucă pielea;
• după procedurile de apă, ar trebui folosite uleiuri cosmetice naturale;
• în timpul celei de-a opta lună de sarcină, utilizați geluri, care să asigure efectul de frecare, care va fi prezent în timpul alimentării naturale.
Medicii recomandă pe parcursul zilei să se scoată de cateva ori sfarcurile si să fie şterse cu o ţesitură aspră, să se facă băi de contrast. Astfel de băi vor permite mușchilor să se obișnuiască cu viitoarele contracții. De asemenea, în sutien pot fi puse tampoane speciale, care vor freca ușor sfârcurile, făcând pielea mai groasă.