Necroza adipoasă

Necroza adipoasă a glandelor mamare este o tumoare benignă care este localizată în glandele mamare.

Cauzele stării bolnăvicioase

Această tumoare apare de regulă în urma traumării ţesuturilor glandelor mamare. Aceste traume pot fi puternice sau nu prea la care femeia nici nu a atras atenţia respectivă deoarece ea n-a fost însoţită de o durere puternică. Aşa fel de traumă se poate căpăta în transportul public, atunci când stai în rând sau chiar şi acasă.

În urma traumei sunt deteriorate capilarele (vasele sanguine mici). Zona afectată nu este alimentată cu cantitatea necesară de sânge şi drept urmare apare necroza. Mai apoi ţesuturile moarte sunt înlocuite de conjunctivă şi se formează o cicatrice. Uneori necroza este însoţită de depunerea sărurilor de calciu din cauza căreia formaţiunea nouă este îmbrăcată în o cochilie calcinată.

Cauza bolii o mai poate constitui şi slăbirea bruscă sau radioterapia.

Simptome

Boala decurge fără anume simptome, durerile se simt numai în cazul unei traume puternice şi atunci suferinda se adresează după un ajutor medical. În cazul în care boala decurge fără anume simptome femeia singură simte tumoarea în cauză. Uneori tumoarea este depistată în timpul unei examinări medicale la mamolog.

Diagnosticarea bolii

Necroza adipoasă de regulă nu tece în o tumoare malignă. Însă nu este atât de simplu de diferenţiat necroza de tumoarea malignă nici chiar prin intermediul ultrasonografiei sau a doctorului mamolog. Din această cauză este indicat de realizat o biopsie cu acuşoare subţiri pentru a fi sigur că formaţiunea dată este o necroză adipoasă.

Tratarea bolii

Tratarea se realizează prin intermediul unei intervenţii chirurgicale-în care este indicată rezecţia sectorială a glandei mamare. Ţesuturile înlăturate sunt trimise în laborator pentru o investigaţie gistologică pentru a confirma sau infirma diagnoza presupusă.