Oleogranulema

Oleogranulomul se caracterizează prin prezența unor neoplasme inflamatorii sau modificări inflamatorii, care apar ca urmare a unui obiect străin infiltrat în țesut.
Anterior, oleogranulomul se considera o modificare inflamatorie la nivelul penisului după ce era injectată în corp vaselina pentru a mări penisul, ceea ce este o opinie eronată. Astăzi acest concept are un sens mai larg.

Cauzele oleogranulomului

Corpurile străine, cum ar fi firele sintetice, vaselina sau siliconul, pot provoca debutul unui proces inflamator, care au trăsături specifice.

Tipuri

Există astfel de tipuri:

  1. Mamar – apare ca urmare a intervenției chirurgicale (rezecție de tip sectorial, operații care păstrează organele interne, uneori după o procedură de mastectomie) ca reacție a compușilor tisulari la materialul care este cusut.
  2. Al penisului – caracterizat prin modificări inflamatorii sau trofice la nivelul pielii și fascia penisului, care sunt cauzate de introducerea sub piele a diverselor substanțe cu consistența uleiului, care se pot întări în timp.
    Această boală se manifestă prin apariția unei structuri dense pe suprafața penisului, deformarea cicatricială a lui, edemul limfatic și durerea în timpul erecției.
    Oleogranulomul penisului poate determina răspândirea procesului inflamator la scrot și la uretră, rezultând leziuni fistulare și ulcerative.
  3. Al cicatricii postoperatorii- se formează după operație, cînd materialul chirurgical a rămas în corpul uman. Astfel, începe procesul de respingere a unui corp străin și începe să se formeze un oleogranulom.
  4. Cel gluteal – apare după injectarea anumitor medicamente.

Diagnosticarea

Diagnosticul se bazează pe o analiză anamnestică, rezultatele examinării vizuale și palpare. De asemenea se recomandă examinarea cu ultrasunete, biopsie (analize histologice și citologice), mamografie. Oleogranulomul nu se transformă într-un neoplasm oncologic.

Tratament

Tratamentul acestei boli se realizează prin metoda chirurgicală – excizia oleogranulomului. Îndepărtarea oleogranulomului penisului se realizează prin excizia preputului sau prin metoda lui Sapojkov-Reich. Oleogranulomul nu poate fi tratat conservator.