Ambilopia obscură

Ambilopia este o stare dureroasă a sistemului organelor de vedere, în care acuitatea vizuală e redusă ca urmare a unei disfuncții vizuale.

Maladia se dezvoltă pe fundalul următoarelor boli:

  • cataracta;
  • umflarea corneei;
  • la diverse leziuni ale organului de vedere.

Principalul factor este incapacitatea funcțională a ochiului la activitatea normală, care este motivul decalajului în dezvoltarea analizorului vizual. Prin urmare, mulți specialiști consideră această condiție dureroasă ca fiind subdezvoltarea analizorului vizual, în cazul căreia nu există stimulantul de lumină al retinei.

Cea mai gravă formă este cînd cristalinul devine turbid. Această opacitate a lentilei ochiului este denumită de obicei difuză.

Simptomele

Imaginea simptomatică a acestei patologii:

  • viderea scade;
  • nu se observă patologii semnificative ale structurii nervului optic;
  • opacitatea lentilei ochiului.

Diagnosticul bolii

Experții confirmă diagnosticul prin excluderea altor cauze de patologie.

Tratamentul

Tratamentul e exclusiv chirurgical. De regulă, sunt utilizate următoarele metode:

  • transplant de cornee;
  • extracția cataractei.

Tratamentul chirurgical este necesar de efectuat în copilăria timpurie. Dacă e făcut cu întârziere, probabilitatea unei reduceri treptate a vederei este mare.

Pentru a îmbunătăți vederea se recomandă de iritat retina cu raze luminoase.

În plus, sunt indicate exerciții speciale, deși o îmbunătățire semnificativă nu se atestează.

Profilaxia

În scopul prevenirii bolii se folosește cu succes metoda de dilatare permanentă a pupilei. În primul rând, se practică midriatica și apoi – stimularea prin iritări cu lumină. Aplicând aceste metode, se poate obține un efect bun în primele 6 luni de viață a bebelușului, dacă nu a existat încă un tratament chirurgical.

Dacă un nou-născut este diagnosticat cu o cataractă congenitală este necesară o operație chirurgicală, deoarece întârzierea duce la apariția unei ambliopii obscure. Cercetările științifice demonstrează, că intervenția chirurgicală se realizează cel mai bine la vârsta de 2 – 6 luni, deoarece în acest moment se produce faza sensibilă a dezvoltării vederii.