Trichiaza

Trichiaza e o stare bolnăvicioasă a organului văzului, care se manifestă prin direcția neobișnuită de creștere a genelor și este însoțită de roșeața globului ocular, frica de lumină, durere, lăcrimare. Boala se caracterizează prin faptul, că direcția de creștere a bulbilor de păr al genelor se schimbă în direcția opusă.

Trichiaza este un fenomen destul de răspândit, dar într-o formă ușoară, pacienții rar se consultă cu medicul, astfel că nu există date statistice despre această boală. În cele mai multe cazuri, apare ca o condiție dureroasă dobândită, dar uneori patologia este congenitală.

Motivele

Boala poate apărea ca rezultat al cicatrizării marginii pleoapelor pe fondul pemfixoidului, trachomului. Rădăcinele firelor de păr a genelor în aceste cazuri îşi schimbă direcția creșterii lor.
Trichiaza ochiului este de origine iatrogenă – se formează după o intervenție chirurgicală din cauza rănilor, arsurilor termice sau chimice. Deformarea creșterii genelor poate duce uneori la blefarită. Este foarte dificil să se stabilească cauzele patologiei congenitale, dar experții tind să creadă, că această afecțiune poate fi o manifestare a herpesului.
Patogeneza trichiazei influenţează producerea fluidului lacrimal. Genele conjunctivei bulbare în mod constant sunt în stare febrile, iar glandele lacrimale încearcă să compenseze disfuncţia, ducând la o creștere a activității sale funcționale.

Tipurile de boală

În funcție de semne, specialiștii identifică două forme ale bolii:
• locală;
• difuză.

În funcție de etiologie, se disting formele congenitale și dobândite. Forma congenitală afectează ambii ochi, cea dobândită, în majoritatea cazurilor, este unilaterală.

Simptome

Genele în creștere inversă in mod constant irită ochiul, pacientul dezvoltă o cheratoplastie, se marchează hiperemia globilor oculari, apare fotofobia, durerea în proiecția orbitei și lăcrămarea continuă. Omul e forțat să clipească des, pentru ca să scape de enervantul genelor, dar numai agravează situația – poate dezvolta blefarostata reflexă. Durata prelungită a bolii conduce la progresia cheratozei punctuale și la formarea ulcerului eroziv pe cornee.

Acuitatea vizuală a pacientului scade, se dezvoltă spasmul de acomodare. Ereziile se vindecă greu ca urmare a contactului permanent cu lichidul lacrimal. Pacientul va avea dureri de cap, când se va uita la sursa de lumină. În plus, la toate aceste simptome neplăcute, dureroase, este, de asemenea, un defect cosmetic grav.

Diagnosticarea

Oftalmologii stabilesc maladia „gene trichiaza“ pe baza anamnezei, examinarea externă a pacientului, precum și biomicroscopie și biometrie. Întrebând pacientul, se afle dacă au existat traume și conjunctive, arsuri și boli inflamatorii.
Uneori prin anamneză se descoperă prezența unei afecțiuni printre rude, ceea ce indică o patologie congenitală a familiei. Specialistul în timpul examinării externe relevă schimbarea unilaterală sau binoculară a câmpului vizual de creștere a genelor, roșeață și iritații ale pleoapelor, infecție conjunctivă, lăcrămare.

O examinare atentă de către specialist se realizează prin utilizarea metodei de biomicroscopie cu o lampă specială. Această metodă permite dezvăluirea patologiei ereziei a marginilor pleoapelor, schimbul direcției de creștere a genelor, depistarea zonelor de contact a corneei. Pentru a examina patologia corneei și a conjunctivei orbitale, biomicroscopia se efectuează prin adăugarea unui colorant și a unui filtru albastru de cobalt. Fluoresceina pătează zona de cheratoze punctate, procesele erezive și trauma conjunctivală. Biometria poate detecta perturbații vizuale.

Tratamentul

Tratamentul depinde de forma stării de boală. În cazul patologiei locale se folosește diatermocoagularea: ea este corectată de un electrod special de forma unui ac. În cazul încălcărilor unice, este efectuată coagularea cu laser de argon pe pielea pleoapelor la locul de ieșire a genelor anormale. După procedură, pacientului i se prescriu picături antiseptice și unguente, pe care le aplică înainte de culcare.

Epilarea genelor ca modalitate de tratament este ineficientă, deoarece trebuie să fie repetată în fiecare lună. Genele sunt îndepărtate, folosind tehnica de electroliză: electrodul atinge punga de păr și coagulează pielea. După procedură, rămân urme mici, dar specialiștii pot corecta creșterea genelor sau pot opri creșterea lor incorectă.
Intervenția chirurgicală constă în rezecția zonei afectate, apropierea marginilor plăgii și suturarea straturilor acesteia.

Profilaxia

Măsuri specifice pentru prevenirea stării de boală nu există. Profilaxia constă în respectarea măsurilor de siguranță în timpul lucrului cu substanțele chimice otrăvitoare.
Pacienților cu afecțiuni oculare cronice (blefarită, trahomă) li se recomandă monitorizarea continuă și tratamentul la timp. Pentru a preveni recidivele, tratamentul trebuie efectuat de un specialist. Prognosticul tratării este favorabil, dar e posibilă o ușoară scădere a vederei.