Alopecia androgenică

Alopecia androgenică este o afecţiune foarte comună a barbaţilor şi femeilor. Maladia este o chelie cauzată de expunerea la foliculii de par ai unei varietăţi biologice active de testosteron, dihidrotestosteron. Creșterea nivelului de DHT in foliculii de par ale pielii capului duce la pierderea părului: cantitatea de păr scade, crește faza de repaus și scurtează faza de creștere.

Incidenţa este considerată a fi mai mare la bărbaţi, decât la femei. Este o afecţiune, care apare la 50% dintre bărbaţi şi similar de multe femei peste 40 de ani. Peste 13% dintre femeile în premenopauză raporteaza alopecie androgenica. Totusi, incidenţa creşte mai mult la femeile din menopauză.

Alopecia androgenă la bărbați

Maladia este diagnosticată foarte des și poate începe la vârsta de douăzeci de ani. Odată cu vârsta, probabilitatea de manifestare a bolii este tot mai mare. Părul, de regulă, cade pe coroană și pe frunte, sub forma literei „M”. În aceste domenii, foliculii sunt foarte sensibili la dihidrotestosteron.

Alopecia androgenică la femei

Deși testosteronul este un hormon sexual masculin, acesta este prezent în cantități mici în organismul feminin, astfel încât sexul feminin este, de asemenea, predispus la chelie. Dar evoluția bolii la femei diferă de alopecia androgenetică la bărbați, deoarece chelirea începe la o vârstă mai târzie, după patruzeci de ani. Părul nu cade în unele locuri, ci peste tot capul, se diluează, dar nu se formează pată chel.

Căderea părului la femei este cel mai adesea asociată cu diferite boli și condiții:
• sindromul ovarului polichistic;
• sarcina;
• menopauza.

Abaterile minime ale fundalului hormonal, creșterea sensibilității la dihidrotestosteron, pot provoca boala.

Tratamentul

Pentru a trata boala, aplicați Minoxidil. El este frecat în pielea capului dimineața și seara. Medicamentul încetinește pierderea parului, face firele mai groase și promovează creșterea lor rapidă. Utilizați Minoxidil la începutul bolii, pentru a păstra părul rămas.
Creșterea părului pe capul, unde deja s-a format chelia, nu este atât de simplu. Finasterida este utilizată la bărbați. Tratamentul început nu poate fi oprit, deoarece procesul de alopeciei se intensifică.

În prezent există o metodă bună de izbăvire de această maladie. Este utilizată cu succes intervenția chirurgicală – transplantul de păr de la tâmple pe vârful capului.