Vertebrele de tipul pană sunt patologii congenitale, care se characterizează prin dezvoltarea a doar o jumătate dintr-o vertebră. Din această cauzâ coloana vertebrală se deformează.
Această patologie nu poate fi vindecată conservator, prin urmare se recomandă intervenţia operativă la o vârstă de la trei până la cinci ani.
Anume lichidarea pe cale chirurgicală a unor astfel de vertebre va stopa formarea scoliozelor la un copil mai în vârstă. Dacă astfel de semi vertebre nu sunt îndepărtate, operația poate fi efectuată în adolescență prin utilizarea metodei Cotrel-Dubousset-Lenke.
Coloana vertebrală de tip segmentat
Această anomalie se caracterizează prin fuzionarea parțială a segmentelor laterale ale vertebrelor. Această patologie este o cale directă spre deformările din coloana vertebrală. O astfel de afecțiune poate fi împiedicată prin desfășurarea unor operații, care să permită implantarea unei structuri „în creștere” din metal de înaltă calitate până la vârsta pubertății. Utilizarea corseturilor în astfel de cazuri este inoportună și nu este eficientă.
Bloc complet de vertebre
O astfel de anomalie, în general, nu dezvoltă o deformare a coloanei vertebrale, dar la o vârstă înaintată duce la modificări de tip degenerativ în discurile intervertebrale.
Acondroplazia coloanei vertebrale
Acest tip de anomalii conduce la dezvoltarea stenozei canalului spinal, care necesită adesea o corecție promptă.
Fuziunea coastelor (synostosis)
O astfel de anomalie duce la deformarea coloanei vertebrale, prin urmare se recomandă – coastele deformate să fie îndepărtate sau să se efectueze cursuri corective pentru a îndrepta coloana vertebrală curbă.
Boala Scheuerman-Mau
Această anomalie are un alt nume – cifoza de tip congenital. Această boală se caracterizează prin aranjarea vertebrelor în formă de pană în apropierea regiunii toracice, ceea ce duce la formarea de kyfoză a formei vertebrale. Boala necesită corecție operativă în mod excepțional, deoarece, în cele mai multe cazuri, ţinuta pacientului este deranjată și poate crește un gheb.