Sindromul tonic muscular

Sindromul dat se caracterizează printr-o tensiune musculară prelungită și persistentă cu formarea de noduri dureroase.

Cauzele apariției

Cea mai frecventă cauză a acestei boli și dezvoltarea sindroamelor reflexe similare este o boală numită osteocondroza. Impulsul durerii apare ca urmare a iritării receptorilor durerii din inelul fibros din discul intervertebral, precum și a ligamentelor vertebrale și a secțiunilor capsulare ale articulațiilor intervertebrale.

Ca urmare a impulsului formei de durere, se dezvoltă un spasm al sistemului muscular. Într-un astfel de proces pot fi implicați mușchii de tip paravertebral, precum și cei care sunt situați departe de coloana vertebrală.

În mușchiul în care au apărut crampe se acumulează substanțe alogene, proces care duce la durere. Se observă o înfometare cu oxigen și apar senzații caracteristice de durere. Un astfel de spasm de durere este cauza iritării reflexe și duce la dezvoltarea unui proces cronic.

În cazul spasmelor dureroase prelungite în mușchi apar modificări distrofice:

  • fibrele musculare mor;
  • mușchii morți sunt înlocuiți de conexiunile țesutului conjunctiv.

Sindromul coloanei vertebrale tonice musculare este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii miofasciale. Aceste patologii sunt foarte asemănătoare, de aceea, de multe ori, medicii nu au posibilitatea de a le stabili.
În procesul patologic cu o frecvență inegală, în caz de osteochondroza, sunt implicați diferiți mușchii ai corpului uman. De cele mai multe ori, spasmul dureros apare în mușchii paravertebrali. De asemenea, spasmul reflex poate apărea în mușchiul în formă de pară, care este localizat în fese, și în secțiunea anterioară a mușchiului scalen, situat în regiunea cervicală.
La o contracție spastică, foarte des se observă compresia fasciculelor neurovasculare, care sunt situate în apropierea mușchilor afectați. Dacă compresia trunchiurilor nervoase este pronunțată, în majoritatea cazurilor apar semne de neuropatie tunelară.

Tipurile

Există următoarele tipuri de boală:

  • sindromul muscular-tonic vertebrogen;
  • sindromul tonic cervico-muscular;
  • sindromul muscular-tonic pronunțat.

De asemenea, se pot dezvolta bolile concomitente:

  • lumbalgia cu sindromul tonic muscular;
  • cervicalgia cu sindromul tonic muscular și altele.

Simptomatologia

Simptome:

  • dureri, care se răspândesc pe zone mari ale corpului (de exemplu poate fi afectată partea superioară a spatelui, precum și gâtul, în majoritatea cazurilor din partea dreaptă sau stângă a coloanei vertebrale);
  • în perioada de acutizare, pacientul se plânge pe o durere localizată într-un anumit punct, durere care este foarte greu de tolerat din cauza naturii sale de origine;
  • tulburări de somn, pacientul nu poate adormi, căutând o poziţie comodă, întorcându-se frecvent de pe o parte pe alta a corpului, iar a doua zi dimineața se trezește obosit, este somnoros, ca urmare a căreia starea lui de spirit se agravează și treptat se dezvoltă depresia.

Relația dintre funcția motoricii și psihicul uman este foarte strânsă, încât o stare depresivă poate stimula sindromul tonic muscular, care, la rândul său, agravează semnificativ depresia.

Diagnosticarea

Diagnosticul se stabilește pe baza unei examinări cu raze X, a tomografiei computerizate sau imagisticii prin rezonanță magnetică a coloanei vertebrale.

Tratamentul

Cel mai eficient în acest caz este tratamentul bolii de bază, care a provocat dezvoltarea spasmului. Intervenția chirurgicală în tratamentul unei hernii a discului intervertebral face posibilă eliberarea completă a pacientului de spasme musculare unilaterale, care însoțesc scolioză.

La diagnosticul neuropatiei tunelului, care este cauzat de afectarea mușchiului piriformis al nervului sciatic, este eficientă termodiscoplastia cu laser a discurilor de tip alterat degenerativ, care ușurează complet durerea și semnele neplăcute ale acestei boli.

În unele cazuri, nu e posibilă efectuarea unui tratament radical al bolii de bază, deaceea este recomandată terapia patogenetică, care are drept scop relaxarea mușchilor și stoparea lanțului reflex.

Metodele eficiente de tratare a bolii:

  • curs de fizioterapie;
  • blocaj terapeutic;
  • acupunctura;
  • masaj;
  • terapie osteopatică;
  • exerciții de fizioterapie.