Azbestoza

Azbestoza este un tip comun de fibroză a plămânilor, care este cauzată de inhalarea prafului de azbest. Compoziția azbestului include silicații de origine minerală de formă fibroasă și cu compoziție chimică diferită. Când azbestul intră în tractul respirator, elementele sale fibroase se așează în plămâni, provocând astfel dezvoltarea fibrozei. De asemenea, inhalarea prafului de azbest poate provoca, în unele cazuri, o îngroșare pleurală – o cochilie formată din două straturi și care acoperă plămânii.

Cauzele

Un risc crescut de azbestoză apare la persoanele, care lucrează direct cu azbestul. De asemenea, în grupul de risc pot fi incluse acele persoane, care sunt implicate în demolarea clădirilor, pereților, în cazul în care există elemente izolante care conțin azbest. Cu cât e mai frecvent contactul cu fibrele de azbest, cu atât este mai mare probabilitatea de a obține azbestoză.

Simptomatologia

Azbestoza se dezvoltă, în principiu, suficient de lent. Primele semne ale bolii apar doar peste 3-5 ani după lucrările cu expunere constantă la praf de azbest.

Simptomele de azbestoză:

  • dificultăți de respirație;
  • tuse frecvente;
  • durere în piept;
  • anorexie;
  • slăbiciune;
  • oboseală rapidă.

Complicație a azbestozei este pneumonia, care poate duce la dezvoltarea bronşectazei. Dacă tratamentul nu este început la timp, azbestoza poate fi complicată de insuficiența ventriculului drept, precum și de dezvoltarea sindromului pulmonar-cardiac.

Diagnosticarea

În timpul examinării fizice, se pot depista simptome de pneumoscleroză de tip difuz cu dezvoltarea emfizemului. Examinarea sputei poate detecta fibrele de azbest, dar aceasta e dor un indiciu de inhalare a prafului de azbest, şi nu pot fi bază pentru diagnosticarea fibrozei.

Pentru diagnosticul corect, este important să se stabilească acumularea de corpuri radicali de azbest. Efectuând examinarea cu razele X în secțiunile superioare și inferioare ale plămânilor, este posibil să se determine rețeaua difuză și celularitatea mică. În părțile inferioare ale plămânilor se pot forma noduli, precum și fuziuni pleurale.

Tratamentul

Nu există modalități eficiente de a trata această boală. Este necesar să se efectueze un control periodic pentru a exclude dezvoltarea neoplasmelor oncologice. În general, se recomandă abandonarea unui viciu periculos cum e fumatul. Medicii insistă asupra faptului că persoanele diagnosticate cu azbestoză să evite complet contactul cu praful de azbest.