E vorba de o boală infecțioasă cu o formă cronică, care afectează tractul respirator superior. Această boală se caracterizează printr-o dezvoltare lentă, cu progresie.
Cauzele apariției
Agentul cauzal al acestei boli e bacila Frish-Volkovici. Până în prezent nu au fost stabilite metodele de transmitere a ei. În majoritatea țărilor sunt stabilite teritoriile endemice ale bolii date. În țările CSI această boală este diagnosticată în Belarus și Ucraina.
Simptomatologia
Scleromul respirator se dezvoltă într-un ritm lent de-a lungul mai multor ani. La debutul bolii apar infiltrate ale unei structuri densificate, care au o formă de noduri şi, în cele mai multe cazuri, nu degenerează în formațiuni ulcerative, dar sunt localizate în locurile, unde există o îngustare fizică:
- la intrarea în nări;
- nazofaringe;
- spațiul laringian de tipul sub-rabatabil;
- în bifurcația traheală;
- în zona bronhiilor.
În etapele ulterioare, infiltratele încep să se cicatrizeze, ca urmare a faptului, că lumenul tractului respirator se îngustează și funcționarea sistemului respirator este perturbată. În majoritatea cazurilor, scleromul afectează mai multe locuri din tractul respirator, iar uneori procesul leziunii este localizat într-un singur loc.
Scleromul nasului
Această formă a bolii se mai numeşte – rinosinclerom. Principalele simptome ale ei sunt senzația de uscăciune în spațiul nazal și congestionarea acesteia. Deoarece are loc atrofierea membranei mucoase, poate apărea o ușoară eliberare de lichid vâscos și se pot forma cruste. Rezultatul este un miros neplăcut, care se aseamănă cu mirosul fructelor în putrefacţie.
Atunci când se efectuează rinoscopia în spațiul nazal, sunt vizibile infiltratele care au formă de tubercule. Odată cu amplasarea unor astfel de tuberculi în nas, de regulă, se dezvoltă deformarea suprafeței exterioare a acestuia. Se observă și infiltrarea aripilor nasului, ele capătă o formă proeminentă.
Scleromul faringei
Această formă a bolii se dezvoltă din cavitatea nazală. De regulă, este afectată zona palatului moale și apare cicatrizarea elementelor infiltrative, ceea ce la rândul său duce la deformarea arcadelor palatine în partea posterioară a palatului moale.
Adesea deformarea poate provoca leziuni ale nazofaringelui și cavității bucale. Astfel de modificări pot fi combinate cu anomalii ale laringelui și nasului, care sunt caracteristice acestei boli.
Scleromul laringian
Cu această formă de sclerom, infiltratele sunt situate simetric pe ambele părți în spațiul zonei sub-pliere, uneori se pot dezvolta și în zonele:
- vestibulare;
- a pliurilor vocale;
- a cartilajului de formă solzoasă;
- a epiglotă.
Infiltratele deseori se cicatrizează și provoacă perturbarea corzilor vocale, ducând la stenoza laringelui. În unele cazuri acest proces poate afecta atât bronhiile, cât și traheea, ceea ce duce la o formă a bolii precum bronhoscleromul.
Scleromul pulmonar
Scleromul pulmonar (pneumoscleroza pulmonară) este o formă patologică a bolii caracterizată prin înlocuirea țesutului conjunctiv pulmonar ca urmare a dezvoltării proceselor inflamatorii și distrofice. Astfel, scleromul pulmonar provoacă deformarea bronhiilor și, de asemenea, o compactare a țesuturilor.
Diagnosticarea
Pentru a determina scleroamele se efectuează următoarele proceduri:
- reacții de tip serologic Borde-Zhangu, Wasserman;
- histologie;
- biopsie;
- examen de spută pentru bacilii Volkovici-Frisch.
Tratamentul
Tratamentul constă în utilizarea medicamentelor din grupul de streptomicină și un examen radiografic. De asemenea, poate fi efectuată intervenția chirurgicală.