Adenomatoza colonului

Adenomatoza colonului – este o boală, care e caracterizată prin formarea adenomelor în mucozitatea organului (de la o sută până la câteva mii). Aceste neoplasme progresează și se malignează, dacă nu începe tratamentul la timp. Boala este genetică. Medicii o numesc de familie, deoarece ea afectează membrii familiei și rudele în multe generații.

Motivele

Oamenii de știință explică dezvoltarea bolii prin mutația genei, care asigură proliferarea normală a membranei mucoase a tractului gastrointestinal. Boala este transmisă genetic și nu ţine de sex.

Simptomele

Simptomele bolii nu se atestă la naşterea copilului, dar în continuare pe mucoasa colonului se formează tumori mici, care în cele din urmă încep să sângereze și sunt foarte dureroase. De obicei, acest lucru se întâmplă la vârsta de 15-19 ani.

Adolescentul are un scaun frecvent, sângeros şi lichid, precum dureri abdominale. Foarte des, medicii explică aceste simptome cadebut al dizenteriei, iar pacientul este redirecţionat la departamentul de boli infecțioase al spitalului. Acest lucru se întâmplă în fiecare dintre cele cinci cazuri. Durerea în abdomen este considerată problema secțiunii superioare a tractului gastro-intestinal, motiv de ce boala este detectată la o etapă târzie.

La vârsta de douăzeci de ani pacientul simte surmenaj, slăbiciune generală. Din cauza pierderei constante de sânge se dezvoltă anemia. Numărul de polipi, dimensiunea lor și pierderile de sânge sunt în continuă creștere. Pacientul este deranjat de metabolism, creșterea sarcinii asupra organismului tânăr (serviciul militar la bărbați, sarcina și nașterea la femei) exacerbează boala.

În ultimele etape ale bolii, se dezvoltă cancerul, apar noi simptome:

  • din cauza anemiei persistente pielea devine palidă;
  • crește temperatura corpului;
  • dureri periodice în abdomen.

Diagnosticarea

Adenomatoza familială a colonului în stadiul inițial al bolii are simptome ușoare și populația nu știe prea multe despre această boală genetică.
Toată responsabilitatea pentru detectarea la timp a bolii revine medicului. Rudele persoanei bolnave sunt în pericol, deci la primele semne ale bolii, toată familia trebuie să facă un control.

Tumorile țesuturilor moi, osteomiile ar trebui să alerteze specialistul. Polipii sunt ușor de detectat chiar și la o examinare degetală a anusului. În acelaşi mod se detectează și cancerul rectului.

Tratamentul

Cel mai eficient mod de tratare a adenomatozei colonului este metoda chirurgicală.

Geneticienii continuă să studieze cauzele bolii, dar, din păcate, nu e posibilă să prevenirea apariției ei.